Gemeente Den Haag gedaagd door moskee

De Ehli Beytmoskee in Den Haag dreigt met juridische stappen tegen de gemeente Den Haag. Dat zegt bestuursvoorzitter Ergün Duman. Volgens hem heeft de moskee nog steeds honderdduizenden euro's te goed van de gemeente, als vergoeding voor een verhuizing, die 18 jaar geleden plaats had. Ook zou de gemeente de toezegging om samen met de moskeevereniging te zoeken naar een nieuwe locatie niet zijn nagekomen.

De oude moskee stond in de Netscherstraat in de Schilderswijk. Het pand moest verdwijnen als gevolg van stadsvernieuwing. Volgens Duman heeft de gemeente eerst geprobeerd de moskee af te schepen met een bedrag van 120.000 gulden, gebruikmakend van de gebrekkige ontwikkeling en taalbeheersing van de toenmalige bestuursleden. Na protesten van leden van de moskeevereniging, een gerechtelijke procedure en een nieuwe taxatie ging het bedrag omhoog naar 328.000 gulden.

De totale vordering van de moskee op de gemeente bedroeg volgens Duman 640.000 gulden, bestaand uit de vergoeding voor het oude pand, de verhuiskosten, en de verbouwing van het pand in de Terletstraat, waar de moskee sindsdien gevestigd is. De gemeente zou maar 250.000 gulden hebben betaald. De moskee wil het resterende bedrag van 390.000 gulden, omgerekend in euro's en met rente, alsnog ontvangen. Het was de bedoeling dat de huidige locatie tijdelijk zou zijn, de gemeente beloofde te helpen bij het zoeken naar een geschiktere behuizing. Volgens Duman is van dat laatste niets terechtgekomen en heeft de gemeente andere organisaties die eveneens zochten naar onderdak voorrang gegeven.

De bezoekers van de Ehli Beytmoskee zijn aanhangers van de sjiitische islam, en zijn voor het merendeel Turkstalige Azeri's. De gemeente Den Haag wil geen commentaar op de kwestie geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden