Gemeente boycot bedrijf dat homoseksuele stagiair weigerde

De ondernemer uit Drachten die een homoseksuele stagiair weigerde, mag voorlopig geen spullen meer verkopen aan zijn gemeente. De gemeente Smallingerland (waaronder Drachten valt) gaat zijn agrarische groothandel een jaar lang boycotten. Zo moet duidelijk worden dat discriminatie niet door de beugel kan, hoopt het college van b. en w. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een 'weigerondernemer' zo berispt wordt.

Hendrik de Boer raakte in november in opspraak nadat hij een homoseksuele stagiair al voor zijn eerste stagedag de laan uit had gestuurd. We hebben op je Facebookpagina gezien dat je een vriend hebt, schreef hij aan de stagiair. "Dat je die geaardheid hebt is niet het punt, maar het uitleven daarvan wel. Wij zijn een christelijk bedrijf, en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen."

Smallingerland verbindt daar nu dus conclusies aan. Vanaf morgen klopt de gemeentelijke plantsoenendienst een jaar lang ergens anders aan voor gereedschap en andere tuinmaterialen. Haar boycot kan in de cijfers lopen: afgelopen jaren kocht ze volgens een woordvoerder telkens voor zo'n 20 tot 30.000 euro aan spullen.

De gemeente beroept zich op de Aanbestedingswet, waarin staat dat je een klant die zich 'niet-integer' gedraagt drie jaar in de ban mag doen. Dat De Boer de stagiair verkeerd had behandeld, werd vorige maand duidelijk. Een rechter in Leeuwarden bevond hem toen schuldig aan discriminatie. Zijn straf: een boete van 1600 euro, waarvan 800 voorwaardelijk, en een schadevergoeding van 1500 euro.

De Boer laat weten geen commentaar te willen geven op de boycot. Wel krijgt hij inmiddels steun van SGP-leider Kees van der Staaij. Met zo'n boycot wordt hij dubbel gestraft, zegt Van der Staaij in het Reformatorisch Dagblad.

Aan de juridische houdbaarheid van de boycot hoeft het college niet te twijfelen, laat aanbestedingsjurist Roy Wuijster desgevraagd weten. "Hiertegen in beroep gaan heeft weinig zin."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden