Gemeente bezint zich op vreugdevuren na vonkenregen in Scheveningen

Schade op de Boulevard de dag na de vonkenregen bij de boulevard van ScheveningenBeeld ANP

Verbrande fietsen, een verwoeste kiosk: het vreugdevuur in Scheveningen richtte veel schade aan. De vuren waren veel te hoog. Burgemeester Pauline Krikke vroeg zich al openlijk af of zij de vreugdevuren nog moet toestaan.

Van een vreugdevuur kon niemand meer spreken toen een enorme vonkenregen dinsdag door Scheveningen waaide. Dat het zo uit de hand liep, kwam omdat de bouwers van het vuur zich niet aan de afspraken hielden, zei burgemeester Paulien Krikke tijdens een persconferentie.

De bouwers hebben in het holst van de nacht extra hout op de stapels gelegd, aldus Krikke. De vuren mochten 35 meter hoog worden en 10.000 kuub hout bevatten, maar de stapels zijn volgens Krikke uiteindelijk 13 meter hoger geworden. Het ging mis toen de wind aantrok en er vliegende vonken van de vreugdevuren af kwamen.

Het vliegvuur waaide landinwaarts, over het strand en door de straten: de Oude Kerk aan de Keizerstraat en andere panden in de omgeving werden vannacht door de brandweer natgehouden. Omwonenden voelden binnenshuis de enorme hitte die van de brandstapel afkomstig was. 

De lucht boven Scheveningen kleurde nieuwsjaarsnacht oranje door de vonkenregen.Beeld Reuters

Geen gewonden

Voor zover dinsdagavond bekend was, is niemand gewond geraakt door de vonkenregen. Een woning liep aanzienlijke schade op en de daken van sommige huizen zijn kapot, laat de gemeente weten. Ook is op diverse plaatsen waterschade en zijn auto’s en fietsen gesmolten of beschadigd. Op de boulevard is de snackkiosk verwoest. “We hebben vannacht in een inferno gezeten”, zei een buurtbewoner over de toestand. 

Dinsdagochtend plaatsten de bouwers een reactie op hun Facebookpagina ‘Vreugdevuur Scheveningen’. “Wat een mooi nieuwjaar zou moeten zijn is voor sommige bewoners en ondernemers een persoonlijk drama geworden. Wij zijn diep geschokt wat de harde wind heeft veroorzaakt,” schrijven zij. “Wij gaan ons beraden en willen dit ook NOOIT meer!”

Wat de belangrijkste oorzaak van de escalatie was – de wind of de hoogte van het vuur – is nog onduidelijk. De gemeente laat onderzoeken hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. De bouwers hebben aan dat onderzoek hun volledige mede­werking toegezegd.

In shock

Een van de aanjagers van het Scheveningse vreugdevuur laat telefonisch weten dat de bouwers niet op de beschuldiging van Krikke willen reageren. “Dat doen we volgende week”, zegt hij. De burgemeester sprak dinsdag al met de bouwers om hen aan de afspraken te herinneren. Volgens haar zijn zij in shock door wat er gebeurd is.

De boulevard van Scheveningen werd wegens de enorme hitte ontruimd.Beeld Reuters

De organisatoren van de vreugdevuren hebben al langer niet echt een warme band met de gemeente. Vorig jaar klaagde scheidend organisator Wesley IJzendoorn nog over de vele extra regels van de gemeente aan de jaarlijkse traditie. Het grootste pijnpunt vond hij de eisen aan de hoogte van het vuur. De gemeente sprak indertijd van ‘gezonde wrijving’ met de organisatoren. 

Die wrijving werd dinsdag groter toen Krikke zich openlijk afvroeg of ze de vreugdevuren niet moet afschaffen. Net als in Scheveningen-dorp wordt ook in Duindorp ieder jaar een vreugdevuur georganiseerd. Van oudsher nemen de twee wijken het tegen elkaar op. Afgelopen weekend stopte de gemeente de aanvoer van pallets in Duindorp al, omdat de brandstapel daar teveel uitdijde. De stapel was ook daar te hoog.

Grillig en druk

De start van 2019 was in de rest van het land ‘grillig en druk’, aldus de politie. Er vielen twee doden. Ten opzichte van vorig jaar verdubbelde het aantal geweldsincidenten tegen de politie, maakte plaatsvervangend korpschef Henk van Essen bekend. Vorig jaar gebruikten mensen 27 keer geweld tegen agenten, dit jaar gaat het om 59 incidenten. 

Het aantal vuurwerkincidenten steeg ook, met 12 procent. De politie ontving  meer meldingen van bedreiging of mishandeling en vernieling. Er zijn tijdens de jaarwisseling 328 aanhoudingen verricht, 41 minder dan vorig jaar. Ook moesten hulpdiensten vaker uitrijden, het aantal ritten steeg met 9 procent. 

Lees ook:

Proef met vuurwerkvrije zones in Amsterdam mislukt

Zijn vuurwerkvrije zones een wassen neus? De proef om burgers in Amsterdam zelf vuurwerkvrije straten te laten aanwijzen is in ieder geval mislukt. Ook elders in het land werd tijdens de jaarwisseling veel overlast ervaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden