Gemeente Amsterdam wil wet Bibob eerlijker maken

Amsterdam wil dat de wet Bibob wordt aangepast. Een verdachte moet meer informatie krijgen over het lopende onderzoek en het dossier beter kunnen bekijken.

Gemeente Amsterdam wil dat het Bibob-dossier voortaan aan de beklaagde partij wordt verstrekt, zodat die zich beter kan verdedigen.

Met die aanpassing van de wet Bevordering Integriteit Beoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob) kan de ondernemer van wie de vergunning- of subsidieaanvraag ter discussie staat en de gemeente die aan de integriteit van de aanvrager twijfelt, strijden met gelijke wapens. ’De rechten van de ondernemer zullen hierdoor beter zijn gewaarborgd’, schrijft burgemeester Job Cohen in het evaluatierapport ’Vijf jaar Bibob in Amsterdam’ van de gemeente Amsterdam dat gisteren verscheen.

Een bestuursorgaan, zoals de gemeente, kan met de wet Bibob in de hand vergunningen, subsidies of aanbestedingen te weigeren of intrekken. Daarmee hoopt de overheid de verwevenheid van boven- en onderwereld verder tegen te gaan, doordat bijvoorbeeld vergunningen niet worden misbruikt voor criminele doeleinden.

Nu is het zo dat het dossier waarin al dan niet belastende inlichtingen over vergunningaanvragers staat alleen ter inzage ligt. De ondernemer in kwestie of zijn advocaat mag zo’n dossier hooguit overschrijven in de tijd die hem door een ambtenaar is toegewezen. Dat is een vorm van rechtsongelijkheid, want de gemeente beschikt over meer materiaal om een vergunning te weigeren dan de ondernemer om zich tegen die weigering te verdedigen. Rechtswetenschappers protesteren al eerder tegen deze ongelijke strijd.

Een (externe) bezwaarschriftencommissie krijgt als zo’n vergunningweigering bij haar behandeld wordt, al helemaal geen toegang tot het Bibob-dossier. Dat maakt het maken van bezwaar weer moeilijk.

In de afgelopen vijf jaar heeft de gemeente Amsterdam 4400 vergunningaanvragen en -verlengingen behandeld binnen de branches horeca (inclusief coffeeshops), prostitutie en speelautomatenhallen. Tot 1 mei 2008 zijn in 59 gevallen een vergunning geweigerd en acht vergunningen niet verlengd.

Ook Utrecht en Rotterdam willen de wet Bibob aangepast zien. Rotterdam wil dat ook growshops waar spullen voor hennepteelt worden verkocht via de wet kunnen worden aangepakt. Utrecht wil graag een lagere administratieve last en de wettelijke mogelijkheid voor een verkort advies van het Landelijk Bureau Bibob.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden