Gemeenschapszin is de kern

Ciel Stevens: CDA vond onvoldoende aansluiting bij de zorgen van de kiezer

INTERVIEW | MAAIKE VAN HOUTEN

Het CDA bezint zich op zijn beginselen. Dat doet de partij in werkgroepen, maar vertegenwoordigers in stad en provincie hebben natuurlijk ook ideeën over de modernisering van het christen-democratisch gedachtengoed en de toekomst van de christen-democratie. Trouw spreekt deze zomer een aantal van hen. Ciel Stevens-Meewis (39) trapt vandaag af. Ze is lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland, plaatsvervangend directeur van de Nederlandse vereniging van participatiemaatschappijen, voorzitter van de Openluchtschool in Amsterdam, getrouwd en heeft vier kinderen.

Hoe nodig is de vernieuwing van het christen-democratisch gedachtengoed?
"Het gaat me aan het hart hoe het CDA er nu voorstaat, het doet me pijn. Maar tegelijkertijd zie ik dat de partij een cyclus doormaakt. We hebben ons al eerder, in de paarse jaren, bezonnen op ons inhoudelijke verhaal. Daar zijn we absoluut sterker uitgekomen, we hebben toen een scherper profiel gekregen. Maar na zoveel jaren regeringsverantwoordelijkheid is onze diepste politieke agenda vlakker geworden. We hebben onvoldoende aansluiting gevonden bij de zorgen van de kiezer. Die boodschap is hard en komt aan. Bezinning is dus noodzakelijk. Ik verwacht er veel van."

Wat is voor u de kern van het christen-democratisch denken?
"Gemeenschapszin. Daar moeten we naar terug, dat is het antwoord op het onbehagen en de onzekerheid die mensen voelen. Omzien naar elkaar, verantwoordelijkheid nemen voor de ander. Wat kunnen mensen zelf doen om hun leven vorm te geven, wat kunnen ze voor anderen betekenen?

Als mensen verantwoordelijk zijn voor elkaar, dan wordt hun omgeving stabieler en ontstaat er binding met wat relevant is. De relatie met de ander, dat is een van onze basiswaarden en daarin onderscheiden we ons van andere politieke hoofdstromen. Gemeenschapszin vind je ook terug bij de sociaal-democraten, maar zij laten meer over aan de overheid. Bij de liberalen staat de ontwikkeling van het individu centraal."

Hoe wilt u in deze eeuw die gemeenschapszin organiseren?
"We kunnen dat idee niet meer alleen vormgeven in de instituties van vroeger, de kerk, de vakbond, de politieke partij. Er zijn nieuwe verbanden die mensen met elkaar hebben. Ik wil heel graag dat mensen betrokken zijn bij school, bij de sportvereniging van hun kinderen. Ik ben misschien zo'n gek die in het bestuur van een school gaat zitten, dat doen niet alle ouders en dat hoeft ook niet. Maar je probeert wel iets van wederkerigheid te creëren tussen ouders en school, tussen ouders en de sportclub.

De school is ook belangrijk bij het overbruggen van tegenstellingen, tussen arm en rijk, hoog- en laagopgeleid maar vooral ook tussen diegenen die wel de kansen benutten die de kenniseconomie en nieuwe techniek bieden, en diegenen die achterblijven. Alle kinderen moeten de middelen krijgen om zich zo goed mogelijk in deze samenleving te kunnen redden. Kinderen uit kansarme milieus beginnen op school al met een achterstand. Verlaag de leerplicht naar vier jaar, zet voorscholen op, zodat je die verschillen verkleint. Op onderwijs kunnen we ons veel nadrukkelijker profileren."

Gemeenschapszin wordt eerder geassocieerd met het platteland dan met de stad. In de grote steden doet het CDA het al jaren slecht. U woont zelf in Amsterdam, kunt u daar terecht met de boodschap dat mensen meer naar anderen moeten omzien terwijl ze die helemaal niet kennen?
"Nee, het is niet alleen een concept voor een dorp. Gemeenschapszin hoef je niet per se te organiseren per stad, of per stadsdeel. Ik denk meer aan de eigen wijk, de straat, het buurthuis. In een stad is het lastiger om mensen te bereiken die nergens aan gebonden zijn. Daar hebben we nieuwe media voor nodig. Want mensen die weinig omgaan met anderen zitten vaak wel achter de computer.

Hoe ziet u het christelijke element in de christen-democratie?
"Voor mij is het christelijke nadrukkelijk verbonden met het democratische. Onze uitgangspunten komen uit de christelijke overtuiging, maar we zijn juist een partij voor iedereen die die uitgangspunten onderschrijft. We hebben een open houding naar anders-gelovigen. Coskun Cörüz, het Kamerlid van Turkse origine en moslim, vind ik een fantastische vertegenwoordiger!"

Haalt de christen-democratie het einde van de eeuw?
"Onze samenleving is zo gestoeld op de joods-christelijke traditie dat er altijd een verhaal is voor het CDA. Het gaat er nu vooral om dat we de taal van de 21ste -eeuw verstaan. Het christen-democratische gedachtengoed is nog steeds actueel, maar één van de werkgroepen heet niet voor niks: nieuwe woorden, nieuwe beelden."

Favorieten
Ciel Stevens' favoriete vertolkers van het christen-democratisch denken:

Norbert Schmelzer, oud-fractieleider en in de jaren zeventig van de vorige eeuw minister voor de KVP, de katholieke voorloper van het CDA: 'Bevlogen en helder'

Jan Kees de Jager, de huidige minister van financiën: 'Brengt ons denken op een eigentijdse manier naar voren; het kasboekje moet op orde zijn want we willen de komende generaties niet opzadelen met schulden.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden