Gemeenschapsgeld aanwenden voor een Formule 1-race in Zandvoort kan nooit de bedoeling zijn

Max Verstappen tijdens driftdemo bij de Jumbo Familie Racedagen op het Circuit Park Zandvoort. Beeld ANP
Max Verstappen tijdens driftdemo bij de Jumbo Familie Racedagen op het Circuit Park Zandvoort.Beeld ANP

De provincie Noord-Holland moet zich nog eens terdege afvragen of het besluit van de raad van de gemeente Zandvoort om vier miljoen euro uit te trekken voor een autorace niet vernietigd moet worden.

De argumentatie van de raad is in elk geval te mager. Zandvoort wordt in het buitenland met een grand prix-race voor Formule 1-auto's op de kaart gezet, zo wordt gesteld. Alsof dat nodig is in de badplaats die bij wijze van spreken van mei tot ergens in september niet of nauwelijks bereikbaar is vanwege het (dag)toerisme.

Het is ten principale niet de taak van de overheid om via een financiële bijdrage evenementen van professionele sporten mogelijk te maken. Ze behoort niet mee te betalen aan de start van een grote wielerronde (zoals de Ronde van Spanje naar Utrecht) en geen steun te verlenen aan noodlijdende professionele voetbalclubs (zoals de afkeurenswaardige injecties van de gemeente Eindhoven in PSV en Enschede in FC Twente).

Hoewel principieel een andere zaak, kan die vraag ook gesteld worden voor zoiets als de steun die de gemeente Emmen moet uittrekken om de noodlijdende Wildlands Adventures Zoo (het voormalige dierenpark Emmen) van een voortbestaan te verzekeren. De raad van Emmen buigt zich donderdagavond over het collegevoorstel om leningen van het dierenpark ter waarde van ruim 18 miljoen euro over te nemen. Het belang van de gemeente in het park zou daarmee op een onvoorstelbaar hoog totaal van tachtig miljoen euro komen.

Vier miljoen voor de autorace in Zandvoort gaat nog een stap verder. Het geld wordt gebruikt om een Amerikaanse multinational (eigenaar van de Formule 1) in Zandvoort grote winsten te laten maken. Daarvoor gemeenschapsgeld aanwenden kan niet de bedoeling zijn.

De argumenten worden met een mooi sausje overgoten om ook de kritische volger van de besluitvorming te bedienen. Een grand prix op het circuit in Zandvoort moet de duurzaamste autorace ooit worden. Kennelijk was dit sausje nodig om zelfs de vertegenwoordigers van GroenLinks in de Zandvoortse raad over de streep te trekken.

Bezwaren

Alsof duurzaamheid en autoraces ooit samen zouden kunnen gaan. Het rondreizend circus dat over de wereld trekt onder de naam Formule 1 is een energieverslindende onderneming waar niets duurzaams aan is.

Tegen een race op Zandvoort zijn veel bezwaren aan te voeren. Autoraces verbieden gaat echter veel te ver. Als de races zichzelf bedruipen en geen al te grote overlast betekenen voor de omgeving moeten ze kunnen plaatsvinden. De grens ligt echter bij de vraag of de overheid, die toch al voor de politiebegeleiding moet zorgen, een financiële injectie in de racerij moet plegen. Daar verzet het algemeen belang zich met hand en tand tegen.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden