Gemeenschappelijke markt gevierd met vreugdevuren

BRUSSEL (Reuter, DPA) - In de twaalf lidstaten van de EG zijn donderdag om middernacht duizenden bakens en vreugdevuren ontstoken om de officiele vorming van een gemeenschappelijke markt voor 345 miljoen Europeanen te vieren, met een vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal.

In Brussel is de opheffing van de binnengrenzen van de EG gevierd met het aansteken van een baken in een park in de buurt van het hoofdkantoor van de EG-Commissie. "Wij vieren het nieuwe Europa, een Europa dat besloot zich te vestigen in Brussel. Lang leve Brussel" , zei vicepremier Melchior Wathelet na een spectaculair vuurwerk in het Cinquantenaire Park.

Ondanks alle festiviteiten is het zeven jaar oude plan voor een gezamenlijke Europese markt echter nog lang niet voltooid. Zo zijn de paspoortcontroles voor mensen die van de ene naar de andere EG-staat reizen nog niet allemaal afgeschaft. Met name Groot-Brittannie heeft wel aangekondigd dat het de controles wil versoepelen maar weigert hen geheel op te heffen.

Denemarken heeft gisteren - zonder enig ceremonieel - het roulerend voorzitterschap van de ministerraad van de EG overgenomen van Groot-Brittannie. Minister van buitenlandse zaken Uffe Ellemann-Jensen noemde in een Nieuwjaarstoespraak als een van de voornaamste prioriteiten voor de komende zes maanden de onderhandelingen met Zweden, Finland, Oostenrijk en Noorwegen, de landen die tot de EG willen toetreden. Andere prioriteiten zijn het aanhalen van de betrekkingen met de voormalige communistische landen in Oost-Europa en met Rusland, het afsluiten van het Gatt-akkoord over de liberalisering van de wereldhandel en het in praktijk brengen van openheid.

"Onder het Deens voorzitterschap beginnen wij te werken met de nieuwe regels over openheid in het werk van de Gemeenschap. Daarmee moet er een beter contact komen tussen de EG en de burgers" . De EG-ministers van buitenlandse zaken hebben erin toegestemd dat hun eerste vergadering op 1 februari voor tv wordt opgenomen, kondigde hij aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden