Gemarineerde speklapjes

Ingrediënten voor 4 personen:
750 gram speklapjes, 2 teentjes knoflook, 1 rode peper, 2 sjalotjes, stukje verse gemberwortel (2 cm), 250 gram champignons, 2 voorjaarsuitjes, 1 eetlepel rijstwijn, 1 eetlepel sojasaus, 1,5 deciliter water, 1/2 eetlepel maïzena, 1 eetlepel olie. Voor de marinade: 2 eetlepels sojasaus, 1/2 eetlepel bruine suiker, 2 theelepels sesamolie, 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder, 1 theelepel versgemalen zwarte peper, 1 theelepel zout.

Snijd de speklapjes in reepjes van één centimeter en doe ze in een kom. Meng sojasaus, suiker, sesamolie, vijfkruidenpoeder, peper en zout goed tot een marinade. Doe de marinade bij het vlees en meng het goed door. Laat het vlees zo ten minste een half uur staan. Snijd de teentjes knoflook fijn. Snijd de rode peper in de lengte half doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en hak de peper vervolgens in ringetjes. Snijd de sjalotjes klein. Rasp of hak de gemberwortel zo fijn mogelijk. Maak de champignons schoon met een stuk keukenpapier. Verwijder een klein stukje van de onderkant van de champignons. Snijd de champignons in tweeën. Snijd de voorjaarsuitjes met het groen in stukjes van drie centimeter.

Verhit de olie in een wok. Roerbak het gemarineerde vlees bruin. Zet het vuur lager en laat de reepjes ongeveer twintig minuten bakken terwijl u af en toe roert.

Schep het vlees met een schuimspaan uit de wok en doe het over in een vergiet. Laat het vlees uitlekken. Giet het vet, op anderhalve eetlepel na, uit de wok. Roerbak in de achtergebleven olie de sjalotjes, knoflook, peper en gemberwortel gedurende een minuut of drie. Doe het vlees, de champignons en de voorjaarsuitjes erbij.

Roerbak nog een minuut of drie en voeg vervolgens de rijstwijn en de sojasaus toe. Kook het geheel nog één minuut en voeg dan anderhalve deciliter water toe. Breng het gerecht opnieuw aan de kook. Meng de maïzena met twee eetlepels koud water en schenk dit mengsel al roerend in de wok tot de saus gebonden is. Doe het gerecht over op een voorverwarmde serveerschaal. Serveer bij deze spekreepjes een flinke kom witte rijst en een komkommersalade. Rasp hiervoor een komkommer boven een kom. Snijd een rode ui klein en doe deze bij de komkommer. Voeg er een eetlepel limoensap, een eetlepel Thaise vissaus en een theelepel sesamolie aan toe. Rooster twee theelepels sesamzaadjes in een droge, hete koekenpan en strooi die over de komkommersalade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden