Gemarineerde mosselen

Sonja van de Rhoer

1 kg mosselen; 1,5 dl droge witte wijn of water; 1 ui; 1 teentje knoflook, geperst; 1 eetlepel peterselie, fijngeknipt. Voor de saus: 2-3 eetlepels kookvocht; 1 eetlepel balsamicoazijn; 5 takjes peterselie, fijngeknipt; 3 takjes basilicum, in fijne reepjes gesneden; 2 teentjes knoflook, geperst; zout; peper; 2 eetlepels walnotenolie; 2 limoenen. Voor de garnering: waterkers of tuinkers of – via de horecagroothandel – limoncress

Nu mosselen niet meer als prima keuze maar als tweede keuze worden aangegeven op de Viswijzer (www.goedevis.nl), is het misschien een idee mosselen als voor- en niet als hoofdgerecht te serveren. Mosselen zijn van prima keuze verwezen naar de tweede plaats, omdat Zeeuwse mosselen op de bodem worden gekweekt in gebieden die in open verbinding staan met de Noordzee, zoals de Oosterschelde en Waddenzee. De grondstof voor de mosselkweek is het mosselzaad. Dit mosselzaad wordt uitgezaaid over de zaadbanken. Op deze onderwaterakkers groeit het zaad uit tot ’halfwasmosselen’. Na ongeveer een jaar worden de ’halfwasjes’ opgevist en uitgezet op percelen waar het voedselaanbod voor deze weekdieren optimaal is. Stichting De Noordzee vindt dat de mosselbanken door het afschrapen van de ’halfwasjes’ zich niet voldoende herstellen om voor voldoende nieuwe aanwas te zorgen. Vandaar dat steeds meer wordt overgegaan op ’hangmosselen’, die aan touwen worden gekweekt. De mosselen hangen in het water boven de bodem waar ze makkelijker aan voedsel kunnen komen. Ze groeien sneller en zijn eerder geschikt voor de consumptie dan de Zeeuwse bodemmossel.

Was de mosselen, verwijder kapotte en openstaande exemplaren. Breng de witte wijn of het water aan de kook met de gepelde, fijngehakte ui, knoflook en peterselie. Voeg de mosselen toe en kook ze, afgedekt, in 4-6 minuten, tot de mosselen openstaan. Schud tussentijds driemaal op. Verwijder mosselen die niet opengaan.

Roer voor de saus de ingrediënten goed door elkaar. Schenk de saus over de gekookte, goed uitgelekte, mosselen. Snijd de limoenen in heel dunne plakjes en garneer hiermee de mosselen met de water- of tuinkers of de limoncress. Serveer er een (witte) Picpoul de Pinet uit de Languedoc, Sud de France bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden