Gemankeerd

De rake analyse van Gerrit Voerman over de LPF (Podium, 17 oktober) dekt één oorzaak niet voldoende: de rol van de karakters en motivatie van de mensen die deze regeringscrisis veroorzaakt hebben.

Dit moést gebeuren -ook als Pim Fortuyn er nog geweest was- doordat de LPF'ers die in deze affaire een hoofdrol speelden een 'gemankeerd karakter' hebben. Je hoeft geen psycho-analyticus te zijn om te voelen dat het bij Bomhoff, Heinsbroek en Wijnschenk niet lekker zit tussen de oren.

Het curriculum van deze lieden en van vele LPF-kamerleden toont een spoor van vernieling binnen menselijke contacten en samenwerkingssituaties. De grootte van hun ego en behoefte aan macht en aan 'gezien worden' is omgekeerd evenredig aan hun vermogen tot samenwerking, luisteren en anderen de ruimte geven. Formateur Balkenende was gewaarschuwd en had moeten voorzien dat dit geen team players waren en -qua karakter- ook nooit konden worden.

Bij Heinsbroek en Wijnschenk straalt de (ingehouden) agressie en het dédain uit de ogen, wat door het vernisje zelfbeheersing heen kwam tijdens hun grove uitlatingen over LPF-collega's. Wat de meeste LPF'ers die Fortuyn en opvolgers om zich heen verzamelden verbindt, is louter negatieve emotie, rancune en puur persoonlijke behoefte aan macht en erkenning. Verder zijn het ras-opportunisten, want nu het schip zinkt verlaten ze -net binnengekomen- de politiek en masse.

En zo zat de LPF binnen de kortste keren vol met klonen van Pim, die immers zelf deze karaktertrekken in heviger mate vertoonde en die de geschiedenis mag ingaan als het Nederlandse prototype van ziekelijk narcisme. De ingrediënten voor deze crisis waren in elke hoofdrolspeler al aanwezig en hadden zich in hun privé- en zakelijk leven reeds meermalen gemanifesteerd (denk maar aan de medici in de fractie, de gedragingen van Heinsbroek privé, de ruzies van Bomhoff met andere economen).

Dit soort agressief, dominant en grensoverschrijdend gedrag tegenover buren, ondergeschikten en vreemden, komt onherroepelijk en destructiever terug in de veel moeilijker samenwerkingsrelaties binnen een nieuwe partij, fractie of kabinet. De verdere versplintering van de LPF -toch al los zand- is dus wetmatig: dit soort karakters gaat primair voor zichzelf en niet voor een hoger groepsideaal, wat in de oude partijen ooit gezamenlijk motief was.

Wat hen gevaarlijk en gretiger maakte was de smaak van de macht, waardoor een aperte onbenul als Wijnschenk nu nog als 'volksvertegenwoordiger' wil doorgaan. Op tv komen geeft immers een enorme kick. Het is jammer dat zoveel mensen met oprechte boosheid over het falen van de oude partijen met hun redelijk 'veilige' werving en jobtraining zich nu zo belazerd weten door dit stelletje opportunisten en egotrippers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden