Gemanipuleerde pieper erkend

GRONINGEN (ANP) - Het genetisch gemanipuleerde aardappelras Apriori is op de Nationale Rassenlijst geplaatst. Daarmee is de Apriori, gekweekt door het aardappelzetmeelconcern Avebe, de eerste officieel erkende biotechnologisch ontwikkelde aardappel in Nederland.

Apriori is ontstaan door genetische manipulatie van het zetmeelaardappelras Karnico. Door de vorming van amylosezetmeel te blokkeren, vormt de Apriori-aardappel slechts amylopectine-zetmeel. Dit heeft het voordeel dat bij verwerking van de aardappel minder chemicaliën en minder energie kunnen worden gebruikt.

Voor de industriële afnemers van de Apriori, voornamelijk papier- en textielfabrikanten die het zetmeel gebruiken, betekent dit een lagere belasting van het milieu. Het zetmeel van de aardappel heeft ook het voordeel dat het minder klontert en dat het zuiver en helder is.

Het nieuwe aardappelras is ontwikkeld door Avebe, kweekinstituut Karna, pootgoedproducent Hettema in Emmeloord en de Landbouwuniversiteit Wageningen. De plaatsing op de rassenlijst betekent dat de aardappel nu op de markt kan worden gebracht en boeren pootgoed kunnen aannemen.

Afgelopen jaar vond de eerste teelt plaats. In oktober kon ongeveer zeshonderd hectare Apriori-aardappelen worden geoogst. Dit leverde ruim 5 000 ton zetmeel op. Avebe verwacht door de plaatsing op de Nationale Rassenlijst in de toekomst de teelt aanzienlijk te kunnen uitbreiden en hoopt rond het jaar 2 000 duizenden hectares te kunnen oogsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden