Recept vegetarischGemakkelijke groentecurry

Gemakkelijke groentecurry

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Ingrediënten voor 4 personen

• 300 gram basmatirijst,
• 2 eetlepels zonnebloemolie,
• 2 (rode) uien,
• 1 teentje knoflook,
• 1 wortel in plakjes,
• 2 rode paprika’s,
• 250 gr peultjes,
• 250 gr groene aspergepunten of babymais,
• 250 gr champignons,
• 1 eetlepel Thaise rode currypasta,
• 1 blik (à 400 ml) kokosmelk,
• 3 lente-uitjes,
• 6 takjes verse koriander,
• zout

Bereidingswijze:

We lezen en horen het bijna dagelijks. We moeten meer groente eten. En toch, als ik bij de supermarkt de zakjes kant-en-klaar gesneden wokgroenten zie liggen, dan is de hoeveelheid per zakje maximaal 400 gram en dat moet dan genoeg zijn voor vier personen. Deze curry voldoet ruim aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en door het zelf vers te snijden blijven meer vezelstoffen, vitamines en mineralen behouden. Vegetariërs, lees de voedingswaardedeclaratie op de verpakking van de rode currypasta, er zijn soorten die vispasta bevatten.

Doe de rijst in een ruime kookpan. Voeg zoveel water toe dat er ruim een vingerkootje boven staat. Breng het water aan de kook en kook de rijst, afgedekt, in circa 15 minuten bijna gaar. Laat de pan, afgedekt, nog 8 minuten staan, zodat hij nagaart. Maak de rijst vervolgens los met twee vorken.

Verhit de olie in een ruime wok of braadpan. Pel en hak de ui en knoflook fijn en bak die al roerend aan, voeg de wortel, in plakjes gesneden, toe en bak samen een minuut of drie, vier. Voeg al omscheppend de in reepjes gesneden paprika, de overlangs gehalveerde peultjes, aspergepunten of babymais en gehalveerde champignons toe. Roerbak samen nog een minuut of twee, drie.

Roer de currypasta naar smaak (proef even hoe scherp die is) uit met een deel van de kokosmelk. Schenk dit mengsel samen met de rest van de kokosmelk bij de curry en breng alles aan de kook. Zet de warmtebron laag, voeg de in ringetjes gesneden lente-uitjes toe en warm 1-3 minuten door, afhankelijk van de gewenste gaarheid van de groenten.

Breng op smaak met fijngeknipte koriander en eventueel een beetje zout. Serveer de curry met de gekookte rijst.

Variatie: bestrooi voor het serveren met grof gehakte cashewnoten.
Gebruik je bruine basmatirijst, spoel die dan eerst schoon. De kooktijd is circa 40-45 minuten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden