Geluk

Nog een rubriek of drie, vier en de oude Sony Trinitron in huize Van Velzen krijgt eindelijk rust. Want dan stop ik als tv-columnist.

De reorganisatie van deze krant – maar eerlijker is het om te zeggen: de forse bezuinigingen bij Trouw – boden mij paradoxaal genoeg de kans op een schitterende nieuwe baan op deze redactie.

En schitterende banen zijn er niet zoveel.

Toch valt het me allemaal niet licht. Zo’n kolom wordt door de jaren heen een soort eigen honk. Een persoonlijke vrijplaats. Een deel van je identiteit misschien zelfs wel.

Maar goed.

Al te dramatisch moeten we er ook niet over doen: de wereld draait ook zonder mij wel door.

De nieuwe bewoner van deze kolom gaat interessante tijden tegemoet.

Want het bestel lijkt eindelijk te kraken.

Deze week nog lieten twee politieke partijen in hun programma voor de komende Kamerverkiezingen opnemen dat er flink gereorganiseerd – maar eerlijker is het om te zeggen: fors bezuinigd – moet worden bij de publieke omroepen.

D66 wil volgens uitgelekte – maar later door de partij ontkende – plannen het aantal omroepen terugschroeven van 24 naar 10.

Ook zouden de liberale democraten af willen van de Wereldomroep en de drie orkesten van de publieken. In totaal zou tussen de 150 en 200 miljoen euro moeten worden gekort.

De publieke omroep kost jaarlijks 700 miljoen.

GroenLinks wil eveneens ingrijpen. Zij vinden dat het ’verzuilde omroepbestel moet worden afgeschaft’. Ook wil de partij één zender schrappen.

De omroepen die er nog overblijven, moeten productiehuizen worden. Zij moeten programma’s gaan maken in opdracht van een journalistiek onafhankelijke netredactie. De nadruk komt wat GroenLinks betreft te liggen op documentaires, drama en verdere digitalisering van de televisie.

Publieke omroep-baas Henk Hagoort vindt bovenstaande plannen te gortig maar liet eerder wel weten dat afslanken en hervormen ook wat hem betreft onontkoombaar is.

Dus wie weet wordt het nog eens wat en krijgen we in de toekomst minder ’Bananasplit’ en meer programma’s als het wetenschappelijke magazine ’Labyrint’.

Dat verbond tussen Teleac en VPRO ging deze week over geluk.

Kun je geluk afdwingen of zijn de porties van dat schaarse goed al bij de toegangspoort van het leven verdeeld?

Het lijkt erop dat je voor het geluk bent geboren. Of niet.

’Labyrint’ leerde ons dat de kwaliteit van leven dus een voorspellende waarde heeft.

En dat ongeluk ook een functie heeft. Omdat we anders niet weten wat geluk is.

Martin van Hees (ethicus): „Een heel bekend psychologisch fenomeen is dat het... het streven naar geluk ook zichzelf in de staart kan bijten. Je kan het een beetje vergelijken met eh, als je slapeloos bent. Het is ’s nachts, je ligt wakker in bed, kan niet in slaap vallen. Dan moet je vooral niet denken aan de vraag hoe je nu in slaap kunt vallen. Je moet niet streven naar in slaap vallen, want dat is een garantie voor verdere slapeloosheid. Wat je dan moet doen; je moet aan andere dingen denken. Je moet andere dingen gaan doen. En dan eh, is er een kans dat het gaat lukken. En ten dele geldt dat ook voor geluk. Dat als je teveel ermee bezig bent, dat het juist daardoor lastiger wordt om te realiseren.”

Voice-over: „Kunnen we het geluk wel bereiken? Is de mens niet gedoemd altijd naar nieuwe doelen te streven?”

Van Hees: „Ja, dat wordt wel de hedonistische tredmolen genoemd. Dus als je eenmaal al zo’n voorkeur gerealiseerd hebt, dan ben je ook meteen op zoek naar de realisatie van de volgende voorkeur. Dus dan zit je in die tredmolen en je dendert maar door in de hoop dat je in die bevrediging van die voorkeuren uiteindelijk dat.. .dat extatische gevoel van permanent geluk zult realiseren. Nou, dat is een manier van eh, streven naar geluk dat niet een hele grote kans van succes heeft.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden