Gelukskoekjes (als ze tenminste lukken)

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Hema fortune cookies

Tarwemeel, suiker, scharrelei, rijsmiddelen E450 E500, kleurstof E160a, verdikkingsmiddel E414, antioxidanten E301 E307, antiklontermiddel E551.

"Let op: het briefje met gelukswens is niet eetbaar."

Het leek zo'n leuk idee, een recept voor gelukskoekjes om het nieuwe jaar te vieren. U weet wel, die gedeukte gevalletjes van de Chinees waar een papiertje met een gelukswens ('fortune') in zit. Alleen, is het u wel eens opgevallen? Die koekjes zelf zijn niet te hachelen. Ook niet die uit bijgaande doos van de Hema. Maakt niet uit, het gaat om de gimmick van dat papiertje, toch? Maar dat moet toch anders kunnen? Project Gelukskoekjes-Die-Wél-Lekker-Zijn-Om-Op-Te-Eten was geboren. Ik besloot te beginnen bij amandeltuiles, die bak ik sinds jaar en dag en zijn erg lekker, dus hoe moeilijk kon het zijn? Helaas bleken ze niet opvouwbaar, want te bros. Experimenteren dan maar, steeds met andere ingrediënten, verhoudingen en volgorde van handelingen. Met amandelmeel (taaie rakkers), met eerst in suiker en boter gebakken en dan gemalen amandelen (veel meer werk, geen smaakverschil en nog steeds taai), met zonnebloemolie (mwah), met maïzena (moeilijk uitsmeerbaar en ze krimpen in de oven). Te dik beslag leverde ongare witte koekjes op die mooi vouwden, te dun beslag leverde fraai brosbruine koekjes op die terstond verkruimelden. Vind dan maar eens de gulden middenweg. Verder was er nog de kwestie van de ondergrond: hoe ik mijn bakplaten ook invette, het bleef bikken geblazen met een pannekoekmes. Bakpapier idem dito. Waar was ik aan vredesnaam aan begonnen?! Maar ik ben een vastbijtertje, bovendien werd het zo langzamerhand een erekwestie. Enfin, lang verhaal kort: ik ben eruit. Het duurde tot poging negen, maar toen was ik tevreden over zowel structuur als smaakmakers. Dus nu mag u.

Zelf maken?

Nodig voor 10-12 stuks:

1 groot eiwit

25 g boter

25 g suiker

35 g bloem

¿ vanillestokje

¿ sinaasappel (alleen rasp)

1 grote eetl oranjebloesemwater

snufje zout

Oven voorverwarmen op 180 °C. Verzin gelukswensen (ja, dat mag u zelf doen), print zo klein mogelijk uit op een A4-tje en knip in smalle reepjes. Vouw dubbel. Smelt de boter en laat iets afkoelen. Rasp de schil van de ¿ sinaasappel erboven fijn, doe het uitgeschraapte merg van het ¿ vanillestokje en het oranjebloesemwater erbij. Roer door elkaar.

Klop eiwit, suiker en zout samen met de mixer tot het wit en dikkig begint te worden, stijf hoeft niet. Mix kort het botermengsel erdoor. Voeg tenslotte de bloem toe en mix/spatel nog even tot een dik-vloeibaar geheel met zwart-oranje spikkeltjes. Leg een siliconen bakmatje op de bakplaat, lepel er twee kleine schepjes beslag op en veeg met de onderkant van een eetlepel met ronddraaiende bewegingen uit tot rondjes van Ø 9 cm. Niet meer dan twee tegelijk. Bak ± 5-6 minuten in de oven (kookwekker!) tot lichtgekleurd. Het kleuren begint bij de randjes, het binnenste mag nog licht zijn. En nu hup-hup-hup, want vouwen lukt alleen met warme koekjes. Laat de plaat in de oven. Schep één koekje met een pannenkoekmes eruit, leg ondersteboven op het aanrecht, plaats er een gevouwen papiertje op, vouw dubbel met vuurvaste vingers. Hou de koekrandjes goed dicht tegen elkaar en duw de onderkant van het koekje over de rand van een kommetje om de typerende deuk te krijgen. Leg dan meteen in een holte van een muffinvorm om verder af te koelen en op te stijven zonder de vorm te verliezen. Herhaal met koekje twee. En dan begint alles weer van voor af aan met twee rondjes beslag op het siliconenmatje.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden