Gelukkige singles hebben maar één doel: zo snel mogelijk een partneraan de haak slaan.

Op zoek naar herkenning kwamen ruim honderd singles af op een speciaalfeest ter gelegenheid van de nieuwe film 'Mr Right'. Een aantal singleshaakte daar voortijdig teleurgesteld af. Het gelukkige vrijgezellenbestaanwerd namelijk niet zo rooskleurig voorgesteld als ze aanvankelijk haddengehoopt.

Singles zijn toch in, was de gedachte. Uit een televisieserie als 'Sexand the City' spreekt een beeld dat singles gelukkig zijn en de wereldaan hun voeten hebben liggen. Het zijn geen oude vrijsters, maarfeestende dertigers, die proosten op hun onafhankelijkheid. In Mr Right,de nieuwe film van de Nederlandse regisseur Dree Andrea, wordt eenrealistischer beeld geschetst. In de film zijn drie succesvolle Newyorksevrouwen dermate bezig met hun zoektocht naar hun Mr Right, dat ze huneigen eenzaamheid over het hoofd zien.

Annie, begin dertig, heeft het te druk met haar baan in demuziekindustrie. Leigh, een Amerikaanse schone met zuidelijk temperament,wordt aan het denken gezet door de tegenslagen die ze in de liefde heeftgehad. Actrice Laurie, ten slotte, schreef zelfs een heel boek over haarnegatieve date-ervaringen.

Om toch aan de man te komen, draaien de dames namelijk al jaren mee ineen kermis van blind dates, singlefeesten en datingsites. Hoewel ze eerderrelaties hebben gehad, heeft de ware Jacob hun pad nog niet gekruist. Huneigen frustraties, de verwachtingen van vrienden en familie en de hectiekvan de grote stad, komen uitgebreid aan bod.

Een vriendin van de vrouwen vat hun problemen als volgt samen: "Hetis in New York al bijna onmogelijk om een flatje te vinden, laat staaneen partner." De veeleisende vrouwen ontmoeten op allerlei feestjes de leukste mannen, die bij een persoonlijke afspraak vervolgens elke diepgangblijken te missen. Of zoals Annie na het zoveelste veelbelovendeafspraakje teleurgesteld opmerkt: "Ik heb zojuist mijn toekomstige exontmoet."

Tijdens de speciale filmpremière voor singles in het Nijmeegse filmhuisLUX lopen verscheidene bezoekers teleurgesteld de zaal uit. HildaLieftink, een van de bezoekers van dit Lekker-Single-evenement, vond defilm een afknapper: "Ik word helemaal gedeprimeerd van de film. Het lijktnet of singles hopeloos verloren zijn." Het evenement is bedoeld voorhappy singles die zelfverzekerd in het leven staan. De sfeer isuitgelaten, maar die stemming verdwijnt snel. Mr Right confronteert degelukkige singles met de harde realiteit van Mr Wrong. Na de filmschuifelen de singles stilletjes naar het nabijgelegen feest, waar zevoorzichtig aan de rand van de dansvloer blijven staan. Geconfronteerd meteen wereld waarin een relatie de maatschappelijke norm is. Hoe 'lekker'is het eigenlijk om single te zijn?

Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie (Radboud UniversiteitNijmegen) en oprichtster van Bureau Zelfbepaling, dat onder andereworkshops voor singles verzorgt, zag de film twee dagen eerder. Uit haaronderzoek blijkt dat singles minder gelukkig zijn dan stelletjes. Vonk: "Het gemiddelde rapportcijfer dat singles aan hun leven geven, is een 7.Bij mensen met een relatie is dat een 7,7. Bovendien schommelt hetgeluksgevoel van singles meer en hebben singles een minder positiefzelfbeeld." Volgens Vonk hangt dit voor een groot deel samen met dehouding van de singles: "De meeste singles verlangen naar een relatie,maar kunnen toch gelukkig zijn als ze van de nood een deugd weten temaken. Ze kunnen de voordelen van het single-zijn aangrijpen, zoals tijdvoor vrienden, hobby's en zelfontplooiing."

Drie singles van achter in de dertig, mooi opgemaakt voor het feest,lijken ook zo'n positieve houding te hebben. In eerste instantie zeggenHilda Lieftink, Helma Vloet en Henri Beekers een partner niet te missen.Lekker kunnen doen en laten wat ze willen, vinden ze het grote voordeelvan hun levensstijl. Toch zijn ze zich bewust van de nadelen. HildaLieftink: "Het zijn van die kleine dingen. Ik zou zo graag op zondag eenkeer niet alleen hoeven te ontbijten. Een man zou ook handig zijn om de vuilnis buiten te zetten, haha". Het grootste gemis blijft echter deintimiteit, en de seks. Ongelukkig willen ze zichzelf echter niet noemen.De vraag of ze nu op zoek zijn naar een partner lijken ze ontwijken. "Hetis maar net wat je onder 'op zoek' verstaat", zegt Hilda. "Ik ben nietconstant aan het speuren naar een leuke man, maar de sfeer op zo'n feest maakt het wel makkelijker om met mensen in contact te komen. Momenteel benik vrijgezel, maar dat is niet altijd zo geweest. En in de toekomst hoopik toch weer een man aan de haak te slaan."

Ook Helma en Henri zijn niet zonder reden op het singlefeestafgekomen: "Het is een goede gelegenheid om in een ongedwongen sfeermensen te leren kennen. In een café gaat dat moeilijker. Hier weet jedat iedereen alleen is."

"Singles blijven niet meer per definitie tot hun dood alleen. Ze gaannu door een periode in hun leven dat ze alleen zijn", zegt Jan Latten,bijzonder hoogleraar Demografie en onderzoeker bij het CBS. Ook hij zag'Mr Right' twee dagen voor het singlefestijn. Latten: "Tegenwoordig is ermeer afwisseling. Mensen hebben een paar jaar een relatie, en dan weereen tijdje niet. Het plaatje is niet meer zo zwart-wit als vroeger."

Allerlei maatschappelijke ontwikkelingen maken het voor singlesmoeilijk om zichzelf een in de samenleving te plaatsen. Latten: "Aan deene kant komen er steeds meer singles. Momenteel zijn er 2,5 miljoen inNederland, en over 30 jaar zijn dat er een miljoen meer. Aan de anderekant is het nog maar kort geleden dat je je moest schamen als je op jedertigste ongetrouwd was." Meer singles betekent dus niet automatisch:gelukkige singles. Latten: "Er zijn ook onderbelichte groepen singles,zoals gescheiden vijftigers en bejaarde vrouwen die hun man verlorenhebben."

Volgens onderzoek van Vonk beseffen singles goed dat het leven dat zemomenteel leiden niet ideaal is. Ze weten echter ook dat er vroeg of laatwel iemand langskomt, die bij hen past. Wat nieuw is, is dat singles vanhun tijdelijke singleleven mogen genieten. Bij de pakken neerzitten doenze niet. Of de happy-singlebeweging een lang leven beschoren heeft, isechter de vraag. Vonk: "Singles profileren zich als gelukkig als reactieop de maatschappelijke norm. Ze willen bewijzen dat ze niet zielig zijn.Naarmate het aantal singles groeit, en singles meer geaccepteerd worden,zal de noodzaak om zich als leuk en lekker te promoten, afnemen".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden