Gelukkig zie ik nog geen boerka’s

door Jan Slomp

Hoewel boerka’s in Nederland gelukkig nog niet gedragen worden, leren mijn ervaringen in Pakistan hoe ongewenst dit kledingstuk is. Het woord ’boerka’ komt van het Arabisch barqa’ sluieren. Eigenlijk betreft het alleen de lange lap die om het hoofd wordt vastgemaakt en van onder de ogen tot de tenen reikt. Wanneer lap en jurk één geheel vormen zijn ook vaak de uitsparingen voor de ogen van een gaasje voorzien, zodat herkenning onmogelijk wordt. Als man hoor je een vrouw in boerka niet aan te spreken, dus kun je haar ook niet aan haar stem herkennen. Een vrouw in boerka is onherkenbaar. De kleding kan een vermomming zijn voor een crimineel of terrorist.

Een boerka-draagster is een gevaar op de weg. Ik heb, toen ik in Rawalpindi woonde, verschillende malen gierend moeten remmen voor een vrouw in boerka met een kind aan de ene hand en een boodschappentas in de andere, die plotseling overstak. Omdat ze nauwelijks links en rechts kunnen kijken, veroorzaken ze relatief veel aanrijdingen. Een verstandige moslimvrouw zal toch niet het verkeer onveiliger willen maken? Een belangrijke regel in de sharia is de maslaha, het algemeen belang. Het dragen van een boerka is niet in het algemeen belang.

Moslimvrouwen die ooit een boerka droegen vertelden dat ze na het afleggen daarvan veel minder werden lastig gevallen door opdringerige mannen dan daarvoor. Voor mijn Urdu examen in 1965 moest ik een verhaal lezen waarin de draak gestoken werd met de boerka. De hoofdpersoon komt zijn vrouw ophalen na een vrouwenfilm in de bioscoop. Buiten het gebouw allemaal onherkenbare vrouwen. Welke kleur schoenen had zo ook al weer aan? Hij moet geduldig afwachten tot een van die wezens zegt: „Salaamji Hassan, fijn dat je me ophaalt!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden