Gelukkig was Zijlstra niet bij de opening van Tweetakt

Theater

Tweetakt, jeugd- en jongerentheaterfestival, speelt t/m 27/3 op diverse locaties in het centrum van Utrecht. www.tweetakt.net
Ook in het jeugdtheater staan grootschalige bezuinigingen voor de deur en sommige gezelschappen zullen zelfs verdwijnen. "Maar theater zal altijd gemaakt worden. Wat er ook gebeurt!", staat te lezen in het programmaboek van het jaarlijkse jeugdtheaterfestival Tweetakt dat in Utrecht speelt.

Stel je eens voor dat Halbe Zijlstra, de staatssecretaris van cultuur die deze bezuinigingen moet doorvoeren, was langsgekomen tijdens het openingsprogramma van het festival. Dan had hij onder meer de Duitse voorstelling 'Der Räuber Hotzenplotz' van Showcase Beat Le Mot gezien. Na afloop zou hij denken: "Nu weet ik zeker dat ik de subsidiekraan dichtdraai!"

'Der Räuber Hotzenplotz' kreeg de Prijs van het Goethe-Institut tijdens het Impuls Festival, die het mogelijk maakte ook in het buitenland met deze voorstelling te toeren. Maar tijdens de openingsmiddag viel deze bejubelde voorstelling totaal in het water. Was het spel van de vier acteurs in Supermanpakjes bedoeld als een parodie? Was het misschien een mislukt experiment met een revolutionaire theatertaal? Of lag het aan de vijfde speler, een tolk in lichtblauw Supermanpak, die het Duits nogal traag naar het Nederlands vertaalde?

Zeker is dat de voorstelling over de rover Hotzenplotz en zijn vrienden in sandwichbordenkostuums, die de strijd aangingen met Tovenaar Petrosilius Zwackelman, langdradig en onbegrijpelijk was.

Wat een gemiste kans, met de meer dan veertig verrassende voorstellingen in het programma om uit te kiezen voor een spetterende opening. Op Tweetakt is theater, muziek, dans, mime en nog veel meer te zien, van talentvolle studenten tot gerenommeerde gezelschappen uit Nederland, Vlaanderen en omringende landen. Ook zijn er games en beeldende kunstinstallaties te zien rond het festivalterrein op de Utrechtse Neude, waar elke avond swingende jongerenbandjes optreden.

Om in deze tijd zoveel mogelijk publiek binnen te halen is het belangrijk voorstellingen en theatermakers zo goed mogelijk op de kaart te zetten. Daarom organiseert Tweetakt naast artistieke gesprekken een debat over marketing in het jeugdtheater. De website www.kijkuit.nu speelt hierin een grote rol, met foto's, filmpjes en kijkjes achter de schermen van de grote gezelschappen. Wie wil weten welke jeugdtheatervoorstellingen in de buurt spelen kan op deze site terecht.

Ook in het debat van vanavond gaat het over de onzekere toekomst. Jonge makers gaan het gesprek aan met ervaren collega's over de vraag welke wegen ze moeten bewandelen, onder de titel 'Back to the future'.

Peuterfestival
Het Festival 2 Turven Hoog is er weer. Onder het motto 'met theater kun je niet vroeg genoeg beginnen' zijn er dans, mime, muziek en toneel voor dreumesen, peuters en kleuters. Soms al voor publiek van een half jaar oud. Beroemd zijn de beeldendekunstinstallaties waarin kinderen kunnen spelen, speciaal voor het festival gemaakt. Het festival begint met een theaterontbijt en eindigt met een concert.

Te zien op 2 en 3/4 in Almere, 9/4 in Haarlem, 4 t/m 8/4 in Amsterdam. www.2turvenhoog.nl

Kikkerexpositie
In het Kinderboekenmuseum in Den Haag is de expositie 'Kikker' te zien, waarin de boeken van Max Velthuijs 'Kikker is Kikker', 'Kikker is verliefd' en 'Kikker is bang' tot leven komen.

De speelse tentoonstelling prikkelt de fantasie en leert peuters en kleuters over grote emoties als liefde, angst en blijdschap. Ze stappen de wereld van Kikker letterlijk binnen en springen daar van het ene in het andere avontuur.

Meer informatie: www.kinderboekenmuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden