Gelukkig, niet nóg een huilprogramma er bij

Even vreesde ik dat we er weer een nieuw huilprogramma hadden bijgekregen. 'Liefs uit' (KRO) bevat er alle ingrediënten voor: Nederlanders die hun buitenlandse liefde naar Nederland willen halen. Zet je maar schrap. Gedoe met verblijfsvergunningen, inburgeren en ga zo maar door. Maar dat viel reuze mee. Eigenlijk is 'Liefs uit' best een vrolijk programma.

Kleuterjuf Marlies gaat met haar moeder op vakantie naar Gambia, als ze op het strand een leuke fruitsapverkoper tegenkomt. Ze zijn meteen dol op elkaar. Marlies is zo blij dat ze zelfs haar kleutertjes vertelt over haar nieuwe vriend. Musa zegt romantisch: "Ik wou dat ik altijd bij Marlies kon zijn." Met Marlies' oma is het ook meteen dik aan. "Musa is wel een beetje donker", zegt oma, "maar heel erg lief."

Ook bij Sam en Chinchu is het liefde op het eerste gezicht. Ze ontmoeten elkaar in het vliegtuig en al snel na de landing volgt de eerste zoen. "Het voelde als voorbestemd", zegt de Indiase. Een verliefd, maar ook nuchter stel. Zelfs bij Sams huwelijksaanzoek blijft het vrij droog. Wat nu als, in plaats van Yvon Jaspers, Caroline Tensen dit programma had gepresenteerd? Nou, dan hadden we het geweten. "Wat voel je nu?", had het Opperhoofd Tranen van de NCRV direct na het aanzoek gevraagd. En als er dan nog geen oogvocht in aantocht was, was ze doorgegaan met: "Wat nu als Chinchu terug wil naar India?" Of ten einde raad: "En als de verblijfsvergunning nu eens wordt ingetrokken?" Tensen weet, zoals we in 'DNA onbekend' en 'Familieberichten' kunnen zien, met aanhoudend gedrein zelfs díe traan eruit te persen die een oogarts na inwendig oogkasonderzoek over het hoofd zou hebben gezien.

Het siert Jaspers dat ze niet inspeelt op goedkoop sentiment in een programma dat zich daartoe uitstekend leent. Dat heeft toch te maken met vakvrouwschap en een tikkeltje innerlijke beschaving. Je zou zelfs kunnen zeggen dat 'Liefs uit' enige maatschappelijk betekenis heeft. De kijker ziet niet alleen hoe moeizaam het visumtraject is, maar vraagt zich ook af hoe de integratie van Musa zal verlopen. Hij is overtuigd moslim, maar Marlies piekert er niet over zich te bekeren.

Een show zonder maatschappelijk nut is 'Onverwacht bezoek'. Ik zal niet gauw schrijven dat ik een programma een draak vind, maar voor dit EO-product maak ik een uitzondering. Marion Lutke brengt verre verwanten bij elkaar met ogenschijnlijk maar één doel: gesnotter. "Is je zus Joke wel eens op bezoek geweest?", doet ze een eerste traanvochtboring bij Pauline in Zambia. "Nee", zegt Pauline. "Hebben jullie een goede band?", dramt Lutke door. Ja, dat hebben ze. "Toch wel jammer dat ze dan nooit langs is geweest, hè?" Pauline knikt. "Héél jammer, hè?!", herhaalt Lutke. Misschien kan Lutke samen met Tensen een firma beginnen? De BV Viermaal T: TranenTrekkende Tv-Tantes?

Mag ik u wat vragen, lieve lezer? Als u 's avonds rustig in uw stoel zit en wat oogvocht voelt opwellen van geluk of van verdriet, wilt u dat dan delen met uw lief, uw moeder, uw God of desnoods uw tv-recensent? Maar wilt u a.u.b. nóóit de Hilversumse Tranenmaffia met uw oprechte gevoelens aan de haal laten gaan? Dank u.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden