Gelukkig lag Mabels levenswandel voortijdig op straat

DEN HAAG - Premier Balkenende kreeg gisteren van een ruime kamermeerderheid waardering voor zijn afhandeling van de kwestie-Mabel. Wel botste hij hard met PvdA-leider Wouter Bos, die net als GroenLinks en LPF kritisch bleef.

Maaike van Houten en Cees van der Laan

Te midden van alle ellende was er in de Kamer toch nog een lichtpuntje. Met een bijna hoorbare zucht van verlichting stelden de fracties vast dat de levenswandel van Mabel Wisse Smit voortijdig op straat lag. En gelukkig niet nadat premier Balkenende de Toestemmingswet voor het prinselijk paar bij het parlement had ingediend. De gevolgen voor het kabinet en de monarchie zouden dan niet te overzien zijn geweest.

,,Uw besluit is goed geweest en heeft ons veel ellende bespaard'', bekende D66-leider Dittrich in het debat over wat sommige media Mabelgate noemen. Net als de affaire liep ook het debat soms hoog op -maar premier Balkenende en minister Remkes (binnenlandse zaken) werden geen enkel moment geconfronteerd met reëel gevaar van een kamermeerderheid.

Alle partijen hadden waardering voor het besluit van Balkenende voor het huwelijk van prins Friso en Mabel geen toestemming aan het parlement te vragen. Vanwege het jokken van de aanstaande echtgenote was het vertrouwen geschaad, legde Balkenende opnieuw uit.

VERVOLG OP PAGINA 4

'Duiken, duiken, hij duikt'

Kwestie-Mabel

VERVOLG VAN PAGINA 1

Naast complimenten kreeg premier Balkenende nogal kritiek te weinig te hebben gedaan om de rel te voorkomen. Volgens PvdA-leider Bos was de kwestie wellicht te vermijden geweest als Balkenende de relatie van Mabel met de crimineel Bruinsma diepgaander had laten onderzoeken. Ook LPF en GroenLinks vonden dat. Herben (LPF): 'Remkes had zorgvuldig niets gedaan'. Beide bewindslieden gaven geen duimbreed toe.

Bos verweet Balkenende 'duikgedrag' door verantwoordelijkheden af te schuiven naar collega Remkes, die politiek de baas is over de AIVD. ,,Een schaamteloze vertoning'', oordeelde Bos voor de tv-camera. Toen hij in de Kamer tegen een boze Balkenende ontkende deze kwalificatie te hebben gebruikt, wilde D66-fractievoorzitter Dittrich zijn geheugen wel opfrissen. ,,Weglopend van de interruptiemicrofoon zei u net over de uitleg van Balkenende toch echt 'duiken, duiken, hij duikt'.'' Ook VVD-leider Van Aartsen liet blijken dat Balkenende iets te makkelijk de hete brij op het bordje van zijn partijgenoot Remkes had geschoven.

Balkenende kon de kritiek van de VVD-leider best hebben. Maar hij toonde zich gekwetst door de vraagtekens van Bos bij zijn leiderschap en staatsmanschap. ,,Dat raakt mij, dat stoort mij.'' Dat Bos ondanks zijn zware oordeel geen motie van wantrouwen wilde indienen, vond hij laf, een hit and run-actie van de oppositieleider. Bos wist na afloop van de prins geen kwaad: volgens hem had hij termen gebruikt die in de Kamer gebruikelijk zijn.

Balkenende ontkende de monarchie onvoldoende te hebben beschermd in deze voor het aanstaande bruidspaar en de koninklijke familie pijnlijke affaire. ,,Met alles wat in mij is ben ik er van overtuigd dat dit niet voorkomen had kunnen worden.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden