Gelukkig hebben we nieuwsgierige 40-plussers

Het lezersfestival van afgelopen zaterdag werd door veel lezers ervaren als plezierig en informatief, zo kregen we te horen op de dag zelf. Dit bleek ook uit de vele enthousiaste brieven die we de afgelopen dagen hebben gekregen. Sommige aanwezigen vonden het moeilijk om te kiezen welke bijeenkomsten ze wilden bijwonen, omdat diverse sprekers op dezelfde tijd geprogrammeerd waren. 'Gaan we naar Stijn Fens of Marijn de Vries?' Lastige keuze.

We kregen vele vragen hoe we de krant maken en welke keuzen daarmee samenhangen. Bart Zuidervaart, chef politiek, mocht uitleggen welke verhalen zijn redactie wel of niet maakt en waarom. Pieter Geenen vertelde over zijn inspiratie bij het maken van zijn strip op pagina 2. Je realiseert je op zo'n middag dat de krant lezers met elkaar verbindt. Abonnees die elkaar niet kenden raakten met elkaar in gesprek.

Diverse lezers merkten op dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers relatief hoog was. In de krant van afgelopen maandag maakten we daar speciaal melding van aan de hand van een citaat van Ruud van Heese, de avondchef van de krant, terwijl er ook nog bijbehorende foto's waren afgedrukt.

"Daar keken de mensen zelf ook van op. Hoewel de gemiddelde leeftijd van de lezers rond de vijftig is, waren de bezoekers wel wat ouder. Maar dat komt vast omdat de jongere lezers op zaterdag andere verplichtingen hebben, zoals hun kinderen naar de sportvereniging brengen'', zo werd Van Heese geciteerd.

Over de tekst en foto's was ik met mijn eigen herinneringen aan het Lezersfestival niet enthousiast. Een beetje sombertjes. Aan de andere kant verbaast het mij al niet meer dat op allerlei evenementen vooral iets ouderen afkomen.

De volgende dag - de zondag na het Lezersfestival - was ik aanwezig bij de Abel Herzberglezing van prinses Irene in de Amsterdamse Rode Hoed. Ook daar was de overgrote meerderheid grijs, zoals ikzelf, of in ieder geval veertig plus. Bij toneelvoorstellingen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag is het van eenzelfde laken een pak. Een collega vertelde me deze week dat dit haar ook opviel bij nota bene de expositie van de Amerikaanse graffiti-kunstenaar Keith Haring in het Amsterdam Museum. Mensen die naar de publieke omroep kijken op tv blijken gemiddeld ook steeds ouder te worden.

Demografisch gesproken is de vergrijzing van de samenleving, zoals al lang voorspeld, met een opmars bezig. De vraag is eigenlijk of dit een probleem is. In economisch opzicht zeker wel, gezien de discussie over de houdbaarheid van pensioenen en de te verwachten tekorten op de arbeidsmarkt, maar op andere terreinen niet.

De participatiesamenleving kan niet zonder ouderen, culturele instellingen zouden hun deuren moeten sluiten. Omroep Max is dankzij de vergrijzing een succes. En - laten we eerlijk zijn - kranten zouden het nog moeilijker hebben dan nu het geval is als 40-plussers als abonnee afhaken.

Ik wil nog wel een stap verder gaan. Gelukkig hebben we ouderen, die hun nieuwsgierigheid volgend, bereid zijn op zaterdag de trein of de auto te nemen om naar de redactie af te reizen.

Afgelopen zaterdag stond de eerste lezer al om 9 uur voor de deur, terwijl het programma pas om 13.00 uur begon. Er waren abonnees uit Zuid-Limburg gekomen, Friesland, Groningen en de kop van Noord-Holland.

De komende twintig, dertig jaar zal de groep ouderen in omvang fors toenemen. De krant vormt vaak een integraal onderdeel van hun leven. Ik ben er blij mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden