Geluk, sterke zenuwen en bluffen

SPAKENBURG - De topclubs van de hoofdklasse B blijven zichzelf en elkaar verrassen. De meest opmerkelijke uitslag dit weekeinde was wel de 0-2 overwinning van SHO op Spakenburg.

Alles bij elkaar opgeteld zitten vier speelrondes van het einde nog vier clubs aan tafel rond de gebraden haan. De pikorde van dit moment is Barendrecht, SHO, Spakenburg en VVOG. Binnen de top-vier staat alleen de ontmoeting SHO-VVOG (zaterdag in Oud-Beijerland) nog op het programma. Maar ook de uitslag daarvan zal zeker niet doorslaggevend zijn.

Geluk, sterke zenuwen en bluffen worden de komende weken belangrijke factoren, met het risico natuurlijk van het overspelen van de eigen hand, zoals Spakenburg zaterdag overkwam.

Trainer Simon Kistemaker koestert grootse plannen, maar zo af en toe is dat niet meer dan wishfull thinking. Spakenburg vergat domweg te oogsten in de sterke openingsfase. Frank van Twillert kreeg de meest opgelegde kans, maar zag zijn inzet als door een magneet getrokken naar de voeten van keeper Sander Groenendijk. Verder miste Arjen Louwen een kopkans en ook de gelegenheid om te schieten die Louwen de opkomende Peter de Gunst bood, had wellicht een betere afloop verdiend dan in de handen van de doelman. Kistemaker zelf had ook mooie herinneringen aan de dreigende doorbraak van Alex Bergeik, maar de snelle linksbuiten speelde de bal te gehaast voor zich uit.

Spakenburg legde met aanvankelijk goed bezette flanken SHO volledig zijn wil op, maar de vleugelspitsen Ben Dekker en Bergeik verdwenen toch snel achter de rug van hun bewakers Jaap den Boer en Maurice Latuharhary. SHO dwong daarmee de thuisclub tot aanvalspogingen via het centrum. Maar dat werd afgegrendeld door de geroutineerde Jan Kuivenhoven, die in de 20-jarige Frank Pender een ijverige secondant had. Pender verving de geblesseerde Jonn Klippel.

Na de pauze ontworstelde SHO zich gaandeweg aan de druk van Spakenburg, dat halverwege de tweede helft Dekker zag uitvallen met een zwaar bloedende hoofdwond. Boosdoener Jaouad Fertoute ontsnapte na zijn onfrisse overtreding met een gele kaart. SHO gooide in dat deel van de wedstrijd alle scherpte in de strijd, maar doseerde anderzijds zijn krachten. Dino Lima, normaliter linksback maar deze keer op de positie van de geblesseerde Jan de Hartigh, fungeerde als een uiterst zuinige spelverdeler.

SHO-trainer Beb van der Heijden - voor, tijdens en na de wedstrijd de rust zelve - houdt zijn ploeg altijd voor geduld te oefenen in een wedstrijd. Dat wordt vaak beloond, luidt het credo. Zo ook deze keer. Op een kwartier van het einde glipte spits Glen Brown in feite voor de eerste keer langs Marc Eype, waarop de verdediger slechts met een heupzwaai wist te reageren. Kuivenhoven ramde vervolgens de vrije schop vanaf de rand van het strafschopgebied via beide palen in het Spakenburgse doel: 0-1. Even later was de wedstrijd in hogere zin beslist, toen De Gunst in een reflex aan het shirt ging hangen van de doorgebroken Latuharhary. Scheidsrechter Blom kon niet anders doen dan de rode rechthoek uit zijn borstzak halen. De Gunst wacht derhalve een schorsing, zoals ook rechtsback Erwin Koelewijn een aantal wedstrijden zal moeten toekijken na zijn zesde gele kaart. Een schorsingsgolf blijft Kistemaker c.s. dus teisteren. Tegen SHO ontbraken om die reden Huub Verspuy en Niels Creutzberg.

SHO benutte de desorganisatie bij Spakenburg voor nog een tweede treffer, binnengelegd door Fertoute. Frappant was dat Spakenburg in de hectische slotfase veel betere kansen - Van Twillert kopte daarbij nog tegen de lat - kreeg dan in de gehele wedstrijd daarvoor. Maar dat had wellicht ook te maken met de gemoedstoestand van SHO dat bij zoveel blijdschap even de concentratie uit het oog verloor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden