Geluk: Geen verkokering meer

CDA-wethouder Leonard Geluk in Rotterdam hoopt ’van harte’ dat PvdA, ChristenUnie, en zijn partij elkaar vinden in een nieuw kabinet.

Voor de wethouder van jeugd, gezin en onderwijs is het belangrijk dat de hervormingen van de afgelopen jaren ’overeind blijven’. Evenmin mag het ’herstelbeleid’, door Balkenende ingezet, worden gestopt.

Hij verwacht dat het thema ’jeugd, gezin en onderwijs’ één van de voornaamste hoofdonderwerpen wordt in een nieuw regeerakkoord, aangenomen dat CDA, PvdA en ChristenUnie er straks uitkomen. „Belangrijk is dat er een einde komt aan de versnippering en verkokering in die sectoren. De verkokering zie je over de verschillende bestuurslagen, departementaal en bij provincie en gemeente. Een model als in Rotterdam, met een specifiek verantwoordelijke wethouder jeugd verdient navolging. Op kabinetsniveau zou het hele pakket bij één minister moeten worden ondergebracht.”

Geluk denkt dat het tij mee zit. „Dat het stoppen van de versnippering in honderd jaar niet is gelukt, hoeft niets te betekenen. Als er maar draagvlak is bij alle partijen.”

Een ander belangrijk onderdeel van een akkoord vormt naar het oordeel van Geluk ’integratie’. Gemeten naar de wat rauwe ’Rotterdamse realiteit’ is dat onderwerp zeer ten onrechte naar de achtergrond verdrongen, vindt hij. „Taal en werk zijn essentieel. De noodzaak om het Nederlands te beheersen is ongekend belangrijk. Het is teleurstellend dat op dat gebied nog niet alle doelen zijn bereikt. Maar juist dat maakt het nodig dat dit onderwerp aanhoudend heel veel aandacht krijgt.”

Geluk vindt dat zijn CDA meer aandacht mag hebben voor de vier grote steden. Tegelijkertijd complimenteert hij de PvdA voor de ’goede dingen’ die zij heeft gedaan voor met name de oude stadswijken. Er moet, vindt de wethouder, voor de middenklasse worden gebouwd in de steden zelf en niet op alweer een Vinex-lokatie.

Ten slotte is daar, in de woorden van Geluk, de ’hectiek van het leven’, ofwel de portefeuille gezin. „Met de PvdA is dat een spannend onderwerp, maar ik verwacht voldoende draagvlak voor een ambitieus gezinsbeleid. Daar mag overigens nog best een tandje bij, in het belang van de jonge gezinnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden