Geluiden smeltende ijsbergen reiken tot aan de evenaar

null Beeld epa
Beeld epa

Ooit wel eens warm water over een ijsblokje gegoten? "Het ijs breekt en het geluid kan behoorlijk dramatisch zijn. Vergroot dat tot het niveau van een gigantische ijsberg en je begrijpt de omvang van de geluidsenergie", licht wetenschapper Robert Dziak toe. Met collega's concludeerde hij dat een smeltende ijsberg net zo veel geluid veroorzaakt als een kleine aardbeving (zie video).

Gemiddeld produceert de smeltende ijsberg onderwatergeluiden met een sterkte van 220 decibel. "Je zou niet verwachten dat een drijvende ijsberg zo'n grote hoeveelheid geluidsenergie creëert", vertelt onderzoeker Robert Dziak aan Science Daily. "De geluiden van uiteenscheurende ijsschotsen op Antarctica worden regelmatig opgevangen door apparatuur nabij de evenaar."

De wetenschappers van de Oregon State University bestudeerden een ijsberg die vanuit de Weddellzee naar warmere gebieden dreef. "Gedurende de periode van een uur maten we de geluidsenergie die de uiteenvallende ijsberg veroorzaakte", vertelt onderzoeker Robert Dziak. "Het geluid dat we opnamen was gelijk aan het geluid dat in dezelfde periode door een paar honderd supertankers gecreëerd zou zijn."

'IJsbevingen' veroorzaken het geluid
Dat komt niet doordat de berg over de bodem schraapt. Dziak: "Het geluid komt van het uit elkaar vallen van de smeltende berg. We noemen deze geluiden 'ijsbevingen', omdat het proces en de bijbehorende geluiden sterk lijken op de geluiden die aardbevingen voortbrengen."

Het filmpje start met hoe het klinkt wanneer een ijsberg tegen de grond loopt. Vervolgens is te horen hoe twee ijsbergen botsen. Na een dikke twee minuten komen de ijsbeving en het smelten aan bod.

Onderwatergeluiden in kaart brengen
Tijdens het monitoren van onderzeese vulkanen in de buurt van Antarctica hoorden de onderzoekers via onderwatermicrofoons geluiden van brekend ijs. Ze besloten de bijbehorende ijsberg op te zoeken.

"Brekend ijs is een belangrijk onderdeel van het geluidsveld in een oceaan en we willen de natuurlijke bijdragen aan dat geluidsveld begrijpen", vertelt Dziak aan LiveScience. Met hun studie hopen de wetenschappers in kaart te kunnen brengen in welke mate natuurlijke en door mensen veroorzaakte onderwatergeluiden het leven van dieren in zee beïnvloeden.

De wetenschappers volgden de ijsberg vanaf zijn geboorte in 2007. Dziak: "Hij is groot. De ijsberg is ongeveer 25 bij 55 kilometer. Dus het is eigenlijk een klein drijvend eiland dat ronddrijft in de zuidelijke oceaan."

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Oceanography.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden