Geloven in het prototype van het moderne Nederland

Welke rol speelt geloof in een nieuwbouwwijk? Die vraag stelt documentairemaakster Elsbeth Fraanje (34) zich. Momenteel volgt ze Rob Visser, predikant in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg. De film gaat in september in première op het Nederlands Filmfestival.

Wat is er zo bijzonder aan een dominee in een nieuwbouwwijk?
Fraanje: "Goh, interessant, wat zou die hier komen doen. Dat dacht ik een paar jaar geleden toen ik hoorde dat er een dominee in IJburg zou komen. De dominee en deze nieuwbouwwijk leken me twee werelden die niets met elkaar te maken hebben. Als je op IJburg rondloopt, zie je wat ik bedoel. Het voelt niet als een plaats waar geloof een rol speelt. Kerk en moskee zijn er wel, alleen niet zichtbaar met minaret of kerktoren; ze gaan op in de architectuur. Ik denk dat IJburg het prototype is van het moderne Nederland."

IJburg heeft het imago een blanke yuppenenclave te zijn.
"De wijk is diverser dan je zou denken. Er zijn tweeverdieners en er zijn veel jonge gezinnen, maar ook veel Surinamers, en er is een grote moslimgemeenschap. Ik wil die diversiteit in de film. Niet alleen jonge dertigers, maar ook een moslim, een Surinaamse gelovige of een jonge knul die alleen in zichzelf gelooft."

Welke rol speelt de dominee nog in dit geheel?
"Rob Visser belt bij de bewoners aan. Hij heeft als doel iedereen te spreken die er woont. Wij volgen hem op die tochten. Wat blijkt: mensen staan verrassend open voor een gesprek over zingeving. Maar eigenlijk volg ik niet zozeer Visser. Ik wil via de gesprekken te weten komen of mensen nog behoefte hebben aan geloof."

Bewoners kregen deze week een brief. 'Nu zijn we op zoek naar mensen die niet in gesprek willen met dominee Visser', staat er in. Is dat niet vreemd?
"Ik zoek naar mensen die geen behoefte hebben aan een gesprek en dit in de film kenbaar willen maken. Het is geen instructiebrief waarin precies omschreven staat hoe bewoners moeten reageren. Het is niet zo dat we op een andere manier geen mensen konden vinden die niet met de dominee wilden praten. De oproep heeft een filmtechnische reden. Het luistert heel nauw hoe een huisinterieur eruit ziet. Ik film op een bepaalde manier: vanuit de woonkamer film ik hoe de predikant aanbelt. Niet in ieder huis kun je vanuit de kamer de hal zien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden