Geloven in de Bijlmer

AMSTERDAM (ANP) - Met de kerk sporten, in de apotheek over de bijbel praten of samen op kookles. Veel gelovigen in de Bijlmer in Amsterdam beleven hun godsdienst niet alleen in de kerk of thuis.

,,Want geloven is meer dan gebed en offer. Geloven is een publiek verhaal'', zegt Leontien Dekker is werkzaam bij Imagine IC, een instelling die de cultuur van migranten in Nederland verbeeldt.

Met de donderdag geopende tentoonstelling 'Ik geloof in de Bijlmer' wil Imagine IC laten zien hoe verschillende migrantenkerken van moslims, christenen en hindoes in de Bijlmer hun godsdienst belijden. ,,En dat is niet alleen de boodschap verkondigen'', aldus Dekker. Zo krijgen tieners in de Taibahmoskee kookles en zorgen gelovigen van verschillende godsdiensten gezamenlijk voor moestuinen.

Geen blanke blik

De tentoonstelling is samengesteld door de gelovigen zelf. ,,We wilden niet met een Westerse blanke blik gaan vertellen hoe er hier in de Bijlmer wordt geloofd. Dat hebben we aan hen gevraagd'', aldus Dekker. Met een fototoestel in de hand gingen tien gelovigen op pad om hun geloofsbelevenis op beeld vast te leggen. Het leverde foto's op van klaagmoeders die tieners opvangen, van yogaklasjes, van lijkwassers en van zingende gelovigen.

,,We doorbreken hopelijk met deze tentoonstelling het stereotype beeld dat geloven in de Bijlmer alleen gospelkoren of armoedige garagekerken omvat.''

In de Bijlmer zijn meer dan honderd verschillende kerken. Een tweede kerverzamelgebouw waar verschillende kerkgenootschappen gebruik van maken, is in de maak, want het bestaande gebouw barst uit zijn voegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden