Gelouterde Bouwer predikt passie

Tijdelijke bondscoach van handbalmannen steekt met zijn geestdrift jonge spelers Oranje aan

Coachen is praten en ondertussen meters maken. Handbaltrainer Bert Bouwer doet zaterdagavond in het Topsportcentrum in Almere langs de zijlijn niets anders. Nu en dan overstijgen de woorden van de bondscoach ad-interim het kabaal in de sporthal. "Communicatie", roept hij zijn ploeg toe als een Zweedse speler ongehinderd boven de Nederlandse muur van opgestoken armen uittorent. Diens bal is snoeihard. De Nederlandse keeper blijft kansloos.

Bouwer (60) loopt richting zijn stoel. Hij gaat zitten om meteen weer op te staan. Ook het antwoord van Oranje is raak. De achterstand met de Zweden bedraagt opnieuw één doelpunt. De winnaar van olympisch zilver in Londen komt maar niet los van een taai Nederland. De hal schreeuwt om een stunt en Bouwer spoort zijn ploeg andermaal aan. Zijn woorden verstommen als de Zweden een tel later de marge weer vergroten.

"Voor leidinggeven is het in zo'n wedstrijd te laat", merkt Bouwer na het eindsignaal nuchter op. "Het gaat dan hoofdzakelijk om de verbindingen." Zijn spelers op de details wijzen, zou een leek zeggen. In de details schuilt zaterdag het verschil tussen de jonge, onervaren ploeg van Bouwer en een doorgewinterde handbalnatie van het kaliber Zweden. Een klein verschil in cijfers, dat dan weer wel: 31-33.

Nul punten uit twee kwalificatiewedstrijden en er toch een 'goed gevoel' aan overhouden. Bouwer lacht. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt uit zijn mond, het tekent precies de situatie waarin de gelouterde coach zich bevindt. Toen hij vorige maand Harrie Weerman opvolgde wist Bouwer dat hij een gespreid bedje kon vergeten. Routiniers die kort daarvoor Oranje vaarwel hadden gezegd, een bond die de eindjes aan elkaar moet knopen en een schier onmogelijk EK-kwalificatiereeks tegen louter toplanden: er hebben coaches om minder bedankt.

Zo niet Bouwer. Hij wist waar hij instapte toen hij zijn ja-woord gaf aan de handbalbond. De verliespartijen in en tegen Polen vorige week (33-22) en Zweden dit weekeinde waren door hem ingecalculeerd. Aan de financiële sores van het Nederlandse Handbal Verbond kan Bouwer niets veranderen. Wel aan de beleving en inzet van het onbevangen en getalenteerde Oranje.

"Passie", zegt Bouwer niet één keer als zijn receptuur voor het smeden van succes ter sprake komt. Hij predikt het zoals een predikant het woord. Hij deed het in het verleden in Japan en Denemarken en bij de Nederlandse vrouwenploeg die hij elf jaar onder zijn hoede had. Het is ook wat hij bij de voetbalbond KNVB heeft gedaan waar hij scheidsrechters opleidt. En als directeur van NLcoach, het kenniscentrum voor sportcoaches, hamert hij eveneens op bevlogenheid.

Een maand heeft Bouwer nodig gehad om Oranje te infecteren met zijn geestdrift. De bijna-stunt tegen Zweden spreekt boekdelen, meent hij. "Hier doe je 't voor. Ik heb mij met de heren weleens anders gevoeld toen ik in het verleden als kijker de zaal uitliep. Vanavond hebben ze laten zien dat zij goed en gepassioneerd kunnen spelen."

Of Bouwer ook na 1 januari nog werkzaam is als coach is twijfelachtig. Hij voelde zich gevleid toen de bond hem in oktober vroeg om het verjongde Oranje tijdelijk te leiden. Uitsluiten wil de Utrechter niets, daarvoor blijft handbal 'zijn sport en passie'. "Ik heb ook tegen mijn vrouw gezegd dat er heel veel moet gebeuren wil ik doorgaan. Ik heb inmiddels iets heel moois opgebouwd bij NLcoach en de KNVB. Ik weet niet of ik mijn werk daar zomaar wil loslaten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden