Geloofskwestie / Wat Máxima ook doet, het Huis van Oranje blijft protestants

AMSTERDAM - Ze trouwen hervormd, kinderen worden hervormd gedoopt, maar de roomskatholieke Máxima wil zich eerst wat meer in het protestantisme verdiepen eer ze besluit over een overstap. Wat ze ook kiest, haar huwelijk met Alexander is geldig en het Huis van Oranje blijft protestants.

De geloofskwestie wordt niet in de toestemmingswet, nodig voor het kroonprinselijk huwelijk, geregeld. Volgens de protestantse kerkrechtdeskundige dr. L. Koffeman heeft het parlement daar niets over te zeggen. Toch beroert het de gemoederen: niet alleen kerkelijke kringen maar ook het hof wil geen gedoe rond de kerkelijke huwelijksvoltrekking, begin volgend jaar.

In 1964 kreeg de toen heersende oecumenische euforie een forse knauw toen de van huis uit hervormde prinses Irene -ze had zelfs belijdenis gedaan- roomskatholiek werd. De hervormde synode reageerde gebelgd en was 'diep ontsteld' over de prinses die overstapte van Reformatie naar Rome.

De rk kerkhistoricus T. van Schaik sprak van een 'oecumenisch bedrijfsongeval' dat 'het aloude, oer-Nederlandse antipapisme' aanwakkerde. Van de weeromstuit werd enkele jaren later over en weer de doop erkend en in 1971 verscheen een gemeenschappelijke verklaring over 'gemengde huwelijken'.

De kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders zouden doorpraten, maar dat gesprek kwam er niet. Dat brak hen in 1998 op. De oecumenische huwelijksviering van prins Maurits en Marilène van den Broek was een 'ontluisterende' plechtigheid, meende de huidige hervormde eerste man, preses ds. A. van der Plas toen.

Van kardinaal Simonis is bekend dat hij niet wist hoe hij de gemengde eucharistie had moeten verhinderen en zag knarsetandend toe hoe koninklijk protestants en katholiek samen ter communie gingen. Interkerkelijk overleg had ontbroken, zoveel was duidelijk.

Koningin Beatrix deed tijdens wat wel 'de generale van het huwelijk' (met Emily B.) heette, niet mee aan de eucharistie. Zeer aan het protocol gehecht, moet het onstane rumoer haar een gruwel zijn geweest.

Voor de aankondiging gisteren hebben het hof, kardinaal Simonis en de SoW-kerken niet overlegd, zegt de woordvoerder van de bisschoppen, maar zorgelijk is dat niet. De oecumenisch samengestelde werkgroep Kerken en gemengde huwelijken, in het leven geroepen na MM, is het eens geworden over een oplossing voor netelige huwelijkskwesties, en heeft nog maanden om voor haar voorstel goedkeuring te krijgen van bisschoppen en synode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden