Geloofsgemeenschap wil haar moskee

De Essalaam moskee in Rotterdam is nog niet klaar. Moskeegangers zijn boos omdat de oplevering nog langer gaat duren. Zij eisen openheid van zaken of vertrek van het bestuur.

Mohamed Ibraymi schetst de problemen van de islamitische geloofsgemeenschap die hij vertegenwoordigt in een notedop. Niet nagekomen afspraken, bestuursleden die de laan werden uitgestuurd en geld van een sjeik uit Dubai wiens bedoelingen met argusogen worden bekeken. Ibraymi: „We weten niet waar we aan toe zijn. Ons werd verteld dat de moskee twee jaar geleden af zou zijn, het lijkt er nu nog niet op dat we volgend jaar in het nieuwe gebouw kunnen bidden.”

Het is niet alleen dat het langer duurt, de moslims van de Essalaam vallen vooral ook over de onbereikbaarheid van het bestuur. Sjeik Hamdan bin Rashid al-Maktoum uit Dubai is minister van Financiën en Industrie van de Verenigde Arabische Emiraten en geldschieter van het project. Maar de man heeft ook nieuwe bestuursleden benoemd. „Ons oude bestuur bestaat niet meer en over de financiering van de nieuwe moskee bestaat veel onduidelijkheid. Onze vragen worden door het bestuur niet beantwoord.”

Die schimmigheid zorgt er volgens Ibraymi voor dat gelovigen de moskee mijden. „Steeds meer mensen bidden niet meer in onze moskee. Ze kiezen voor de Somalische moskee even verderop.”

Hoe anders was de stemming in 2000, toen bekend werd dat de sjeik uit Dubai de financiering van de nieuwe Essalaam moskee voor zijn rekening nam. Een megamoskee zou Rotterdam krijgen, de grootste van West-Europa met een gebedsruimte voor 1300 gelovigen, een bibliotheek, kantoren en klaslokalen; vier verdiepingen, een koepel van 25 meter hoog en twee dubbel zo hoge minaretten die ver boven de lichtmasten van de nabijgelegen Kuip uitstijgen.

De euforie bij de moslims oversteeg echter niet de angst van de bewoners van Feijenoord. Voormalig wethouder Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam deed er alles aan het bestuur te overtuigen dat een te pompeus en opzichtig gebouw voor commotie zou zorgen in de wijk. Hij zorgde er voor dat de kleur van de moskee bescheiden zou blijven, maar tegenhouden lukte niet meer. De randvoorwaarden waren door het vorige college al vastgesteld. De carte blanche die de sjeik kreeg, werkt nu in het nadeel van de geloofsgemeenschap, vindt Ibraymi. „We hebben diverse keren gesprekken gevoerd met bestuurders en met burgemeester Ivo Opstelten, maar zij kunnen niets doen. Het bestuur van de sjeik heeft het voor het zeggen. Het eerste wat Al Maktoum deed, was zijn zaakgelastigde Mirza Al Sayegh, die niet in Nederland woont, benoemen tot voorzitter. En op de website van de sjeik wordt de nieuwe moskee Al Maktoum Islamic Center genoemd, nergens staat Essalaam. Zorgelijk”, vindt Ibraymi.

„De Essalaam moskee is mede met geld van de geloofsgemeenschap betaald. Nu pikt de sjeik onze moskee in en moeten we maar zien wat hij ervan maakt.” Het bestuur wenst niet met de pers te praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden