'Geloofsafval in islam wel toegestaan'

AMSTERDAM (ANP) - Het is in de islam wel toegestaan om van het geloof af te vallen. Dat is de conclusie van ongeveer vijftien imams van de religieuze organisatie Milli Görüs Noord-Nederland na een brainstormsessie.

Oud-directeur Haci Karacaer maakte dat zaterdag bekend in een verklaring op de website van de Volkskrant.

Daarin schrijft hij dat de imams onder zijn leiding iedere maand een brainstormsessie hielden. De laatste keer ging die over geloofsafval. In sommige islamitische landen staat daarop de doodstraf. Karacaer had de uitkomst door het ,,gedoe met onze Duitse broeders'' nog niet naar buiten kunnen uitdragen. ,,Nu ben ik benieuwd of de nieuwe voorzitter dit standpunt openlijk durft te verdedigen.''

Vorige week kwam naar buiten dat het als conservatief bekendstaande Europese centrum van Milli Görüs het bestuur van de tot dan toe autonome afdeling Noord-Nederland had vervangen. Karacaer waarschuwt dat dit zich ook elders in Europa kan voordoen en dat daardoor de banden met de lokale democratische gemeenschappen op de tocht kunnen komen te staan.

Volgens Karacaer ligt de kern van het conflict binnen Milli Görüs in het feit dat 'Amsterdam' definitief heeft besloten om tot de hoofdstroom van de Nederlandse samenleving te willen horen. Hij spreekt van een waterscheiding tussen mensen die Turkije als hun kompas blijven zien en mensen die hun eigen toekomst in Nederland willen bepalen.

De oud-directeur roept het nieuwe bestuur op om de samenleving uit te leggen waar het conflict over gaat. ,,Het is niet erg geloofwaardig als Milli Görüs Duitsland het oude bestuur weg heeft gestuurd omdat er geen draagvlak zou zijn voor mijn beleid, terwijl het nieuwe bestuur blijft herhalen dat het mijn beleid voort wil zetten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden