Geloof in God en je wordt rijk

kerkgenootschap | De Nigeriaanse 'Winners Chapel' is sinds enige tijd ook in Nederland. De bezoekers komen af op het welvaartsevangelie. 'Als Hij je steunt, komt voorspoed zeker op je pad.'

De kerkdienst is overweldigend. Bij iedere zin die pastor Kofi Manu uitspreekt roepen de gelovigen in de zaal luid 'Amen!' of 'Praise the lord!' Een vrouw in een jurk met kleurig bloemenmotief bidt met dichtgeknepen ogen. In haar linkerhand heeft ze een verfrommeld papieren zakdoekje waarmee ze af en toe een traan uit haar ooghoek veegt. Ze heft haar handen de lucht in en roept God aan.

"Wie Christus volgt zal the full package ontvangen", roept pastor Manu vol overgave door de microfoon. "Onze God is er een van overvloed! Wie om een man of vrouw vraagt, krijgt van Hem een gezin!" De livemuziek en de woorden van de prediker knallen uit de boxen. Het zaaltje is eigenlijk te klein voor het aantal decibel dat er klinkt.

Dit is een dienst in de Winners Chapel, een kerkgenootschap dat oorspronkelijk uit Nigeria komt en sinds enige tijd ook in Nederland is neergestreken. In Amsterdam Zuidoost om precies te zijn. Kenmerkend voor de groepering is het 'welvaartsevangelie' dat opklinkt: de opvatting dat wie oprecht gelooft in God, in materiële voorspoed zal leven. Het kerkgenootschap heeft in Nigeria en Ghana miljoenen volgelingen (zie kader).

Iedere dienst wordt ter plekke vertaald van het Engels naar het Nederlands. Deze zondagochtend neemt Robbie Kwapong (21) die taak op zich. Hij komt uit Eygelshoven, een dorp in de buurt van Kerkrade. Zijn Limburgse zachte g vormt een contrast met het zware Ghanese accent waarmee Manu zijn Engelse woorden uitspreekt.

Zoektocht

In zijn geboorteplaats was Kwapong lid van een evangelische gemeente. Toen hij voor een modeopleiding naar Hilversum ging, begon zijn zoektocht naar een nieuwe kerk. Een vriend introduceerde hem bij Winners Chapel. Wat Kwapong vooral aanspreekt is de nadruk op de persoonlijke band met God. "De herder is altijd belangrijk, maar je eigen relatie staat voorop", zegt hij. "Daarom bidden we ook zo veel tot God. Dat is een van onze sterke punten."

Belangrijker nog dan bidden, is de overtuiging dat een christen een winnaar is. Niet voor niets noemt iedereen deze kerk Winners Chapel, ondanks de officiële naam 'Living Faith Church'. God en geld gaan prima samen, vindt voorganger Kofi Manu: "Als je in Christus gelooft, win je niet alleen in het hiernamaals, maar ook in dit leven. Succes kun je alleen met de hulp van God boeken. Als Hij je steunt, komt voorspoed zeker op je pad."

Robbie Kwapong ziet de boodschap die hij in de kerk hoort terug in zijn dagelijkse leven. Na zijn modeopleiding is hij nu bezig een eigen kledinglijn te lanceren. Dat verschillende winkels al met hem in zee zijn gegaan, terwijl er nog geen enkel kledingstuk is gemaakt, ziet hij als een teken van God. Ook in de huisvesting van de kerk heeft God een hand, gelooft pastor Manu. "God leidt deze kerk. Ik verwacht daarom dat hij alles betaalt. Vergeet niet dat Hij de aarde schiep en het zilver en goud in de bodem stopte. Hij is dus erg rijk. En net als iedere vader wil hij het beste voor zijn kinderen."

Been

Die voorspoed komt ook in de vorm van wonderen, vertelt de pastor. "Onze hulppastor en zijn vrouw wilden heel graag een jongetje. Zij werd zwanger van hun vierde kind. Een meisje, werd hun gezegd. We baden almaar voor een zoon. We vertrouwden op God. Toen het kind werd geboren, bleek het een jongetje te zijn. Ondanks wat de artsen hadden verteld. God heeft hier duidelijk ingegrepen. Nu hopen we op nog een groter wonder: een van onze kerkgangers mist een been. We bidden dat God haar een nieuw ledemaat geeft."

Kofi Manu begon de Nederlandse tak van Winners Chapel zo'n drie jaar geleden. Hij was aanvankelijk voorganger bij een pinksterkerk in Rotterdam. Manu interpreteerde een droom die hij had als een boodschap van God. "Hij zei me daarin heel duidelijk de Winners Chapel te beginnen in Amsterdam." Inmiddels heeft Kofi Manu 75 volgelingen. Iedere zaterdag gaan kerkgangers de straat op om over Jezus te praten. Manu: "Niet iedereen die we aanspreken heeft daar zin in. Maar genoeg mensen zijn wel geïnteresseerd. Sommigen komen vervolgens op zondag naar de dienst. Zo zijn we gegroeid."

Een van de eerste leden is Sally Pratt, uit Rotterdam. Ze kende Manu al van zijn vorige kerk. Tevreden was ze daar niet. In Ghana, waar ze voorheen woonde, was Pratt gewend aan preken met veel meer diepgang, zegt ze. Hier leerde ze voor haar gevoel niet genoeg van de voorgangers. "In Nederland is bijna iedereen een baby christian. Toen ik hier kwam was ik weer op de kleuterschool. Het is hier op religieus vlak erg onderontwikkeld." Ze gaat verder: "De meeste voorgangers hebben niet voldoende tijd om zich écht te verdiepen in het woord van God. Maar hier vind ik de diepgang die ik zoek."

Zondig gedrag, zoals prostitutie, diefstal en alcohol- en drugsgebruik, heet binnen de Winners Chapel het werk van Satan. Ook homoseksualiteit wordt krachtig verworpen. "God keurt het af", zegt Manu resoluut. "Als je zulke praktijken af wilt zweren heb je hulp nodig van een hogere macht." In de praktijk gaan de gelovigen verschillend om met deze afwijzing. Zo kwam Kwapong bij zijn Hilversumse modeopleiding genoeg homo's en lesbiennes tegen. "Dat is lastig, ja", zegt hij. "Maar behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Dat is onze vuistregel. Ik keur het af, maar ga die mensen niet lastigvallen." Ook Pratt ziet dat zo. "Een kind dat niet goed is opgevoed, kun je ook niet kwalijk nemen dat het zich slecht gedraagt. Daarom kun je die mensen ook niet veroordelen. Ze weten niet beter."

Uitbundig

Aan het einde van de dienst zetten de muzikanten een laatste lied in. Er wordt steviger gedanst dan in menig uitgaansgelegenheid op zaterdagavond. Twee mannen, gekleed in maatpakken met kleurige stropdassen, gaan al dansend tegenover elkaar steeds door de knieën. Ze schudden met hun lijf en doen uitbundige pasjes.

Na afloop van de viering loopt pastor Manu naar zijn kantoortje. Hij gaat in een bureaustoel zitten en vertelt over zijn ambitie om Winners Chapel uit te breiden. "We willen uiteindelijk overal in Nederland te vinden zijn. Maar we moeten eerst van God horen wat de volgende stap is."

omstreden

De Winners Chapel is eind jaren tachtig opgericht in Nigeria door David Oyedepo. Het kerkgenootschap heeft op dit moment miljoenen volgelingen, met name in West-Afrika. Diensten worden dagelijks gehouden in een megakerk op het landgoed Canaanland, gelegen in een buitenwijk van de Nigeriaanse stad Ota. In deze kerk passen ruim 50.000 gelovigen. Op het buitenterrein is nog eens plaats voor 200.000 mensen.

Oyedepo is omstreden. Zo heeft hij zijn vermogen (naar schatting 150 miljoen dollar) volgens critici vergaard door zijn volgelingen op te dragen geld te doneren. Ook kwam hij in opspraak toen hij tijdens een dienst een vrouw in het gezicht sloeg omdat ze aan hekserij zou doen.

Welvaartsevangelie

In West-Afrika zijn sinds de jaren negentig pinksterkerken in opkomst. Veel van deze kerken prediken een zogeheten 'welvaartsevangelie': het geloof in God betekent niet alleen het eeuwige leven, maar ook een einde aan armoede. Het uitblijven van zulke zegeningen is een teken dat de duivel nog in iemands leven actief is. Deze variant van het christendom is met migranten naar Nederland gekomen, zegt Adriaan van Klinken, hoogleraar Religion and African Studies aan de universiteit van Leeds. Hij noemt het omgekeerde zending. "Aan migratie zit zo ook een religieuze dimensie die veelal onderbelicht blijft. Kolonisten brachten het christelijke geloof naar Afrika. Europa is inmiddels geseculariseerd en nu zien Afrikaanse christenen het als hun taak om het christendom weer terug te brengen. In Europa is daarbij veel welvaart, dus de beloning is potentieel groot."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden