Update

Geliquideerde man in Osdorp is crimineel Baris Önder (26)

null Beeld anp
Beeld anp

De man die vanochtend even na twee uur in Amsterdam werd geliquideerd in een auto is Baris Önder (26). Dat meldt zijn advocaat Jillis Roelse vandaag aan het ANP. De Amsterdammer van Turkse komaf was net als zijn vader Atilla zeer bekend in het criminele milieu. De politie maakte alleen bekend dat het slachtoffer een 26-jarige Amsterdammer is, die een bekende is van politie en justitie.

De liquidatie gebeurde op de S.F. van Ossstraat in de wijk Osdorp. De auto werd doorzeefd met kogels en ramde een aantal geparkeerde auto's. Het slachtoffer stierf achter het stuur. Ook geparkeerde auto's werden geraakt door kogels.

De schutter(s) zijn gevlucht in mogelijk een zilvergrijze BMW of Mercedes in de richting van de Pieter Calandlaan. De politie heeft vanmiddag het forensisch- en technisch onderzoek op de plaats van het misdrijf afgerond.

Verlies
'Dit verlies is heel groot', reageert Roelse. 'Hij was veel meer dan een gewone cliënt. Ik heb hem jaren bijgestaan.'

Volgens Het Parool was Önder in vele conflicten en strafrechtelijke onderzoeken verwikkeld. Op 10 december was in de Uiterwaardenstraat, in de Rivierenbuurt, al zijn jeugdvriend en compagnon Murat Garki geliquideerd.

Önder en Garki werden vorig jaar kort verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van zakenman Aytas Göraler. Die werd op 4 januari 2014 in Amsterdam Slotermeer doodgeschoten voor de ogen van zijn vrouw en achtjarige dochter en zijn anderhalf jaar oude zoontje. Er was niet genoeg bewijs voor verdere vervolging.

Vader Atilla Önder is een voormalig koffieshopeigenaar die eerder vele kopstukken in het Amsterdamse criminele milieu tot zijn kennissenkring zou hebben mogen rekenen. Volgens een kroongetuige in het zogeheten Passage-proces, Peter la S., bestonden er in 2006 vergevorderde plannen om vader Önder te vermoorden.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een overzicht van liquidaties en liquidatiepogingen sinds januari 2014:

4 januari 2014: In de Slauerhoffstraat in Amsterdam Slotermeer wordt zakenman Aytas Göraler (39) van dichtbij onder vuur genomen. Zijn vrouw, achtjarige dochter en zoontje van anderhalf zijn getuige van de liquidatie.

31 januari: Voormalig kickbokser Tarik El Idrissi (31) sterft in zijn auto in de Den Helderstraat in Amsterdam-Noord. Hij is voor zijn woning met meerdere kogels doorzeefd.

20 februari: Naast een auto met openstaand portier op de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam wordt een dode gevonden. De 30-jarige Amsterdammer, Alexander Gillis, blijkt doodgeschoten.

22 maart: Twee mannen schieten in de Amsterdamse Schinkelbuurt Mohammed el Mayouri (30) op straat dood.

24 maart: Op het Nieuwlandhof in Amsterdam Zuidoost komt een 30-jarige man om na een vuurgevecht. Een van de verdachten, een Amsterdammer van 21, raakt gewond.

22 mei: De bekende topcrimineel Gwenette Martha (40) wordt geliquideerd in Amstelveen. Op de Amsterdamseweg wordt hij doorzeefd met kogels.

13 juli: Stefan Regalo Eggermont komt in de Conradstraat in Amsterdam-Oost om het leven nadat hij in zijn auto onder vuur is genomen. De 30-jarige Amsterdammer is hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van een persoonsverwisseling.

18 augustus: De 34-jarige Derkiaoui van der Meijden wordt op de Borneokade in Amsterdam-Oost meerdere keren beschoten. Van der Meijden sterft later die nacht in het ziekenhuis.

3 september: In Amsterdam-Osdorp wordt Massod Amin Hosseini (26) door zijn hoofd geschoten. De Amsterdammer zit in zijn auto op een parkeerterrein op het Pisuissehof als hij ten prooi valt aan zijn belagers.

10 oktober: Twee mannen raken gewond bij een schietpartij in een café aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost. Een van de slachtoffers, een 32-jarige Amsterdammer, ligt lange tijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie gaat uit van een liquidatiepoging, vermoedelijk gericht tegen iemand anders dan de uiteindelijke slachtoffers.

1 november: Twee mannen uit Weesp en Naarden worden slachtoffer van een poging tot liquidatie in Almere. Op de Poortdreef komt de auto waarin zij zitten na een explosie tot stilstand. Daarna worden ze onder vuur genomen vanuit een andere auto. Een 26-jarige man raakt ernstig gewond, zijn medepassagier is er minder slecht aan toe.

5 november: Oud-kickbokser Hans Nijman (55) wordt in zijn auto voor zijn sportschool in Beverwijk geliquideerd. De gym runde hij samen met vechtsporter Dick V., die zich onlangs op eigen verzoek liet opsluiten uit vrees voor een aanslag.

1 december: In Amersfoort overlijdt de 38-jarige Samir Jabli nadat zijn auto op de Hendrick de Keyserlaan onder vuur is genomen.

8 december: Voor de ogen van haar twee kinderen wordt Luana Luz Xavier (34) op straat doodgeschoten, vlak bij haar woning in Amstelveen. Ze was de vriendin van een bekende Amsterdamse crimineel.

9 december: Een 25-jarige man uit Almere sterft voor de deur van een café aan de Uiterwaardenstraat in Amsterdam-Zuid nadat hij op straat onder vuur is genomen. Het slachtoffer is een bekende van de politie.

31 december: De 44-jarige Okan Fidan sterft in zijn auto op het Tussendek in Amsterdam-Noord na een schietpartij. De Amsterdamse Turk is een bekende van de politie.

14 januari 2015: Persoon doodgeschoten in Amsterdam-Geuzenveld. Politie wil niet zeggen of het gaat om een liquidatie.

3 februari: Politie maakt bekend een liquidatie te hebben voorkomen. Vier mannen worden aangehouden in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten omdat ze waarschijnlijk een liquidatie of een ander ernstig misdrijf wilde plegen.

8 februari: Bekende van politie (45-jarige man) wordt doodgeschoten in zijn auto in de Bertelmanstraat in Amsterdam-Zuid. Naam van man nog niet bekendgemaakt.

26 april: Baris Önder (26) doodgeschoten in Amsterdam-Osdorp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden