Gelikte film werft heilige strijders

AMSTERDAM - De tijd van de video's met vage oorlogsbeelden uit Afghanistan en Algerije is voorbij. Om moslims tot de heilige oorlog in Irak te roepen gooit Al-Kaida het over een meer professionele boeg. Ze probeert het met een gelikte documentaire van een uur onder de titel 'Vleugels van Vrijheid'.

Het meest opvallende van deze video van Tawhid wa al-Djihad, de Al-Kaida-groep in Irak die geleid zou worden door Aboe Moessab al-Zarkawi, is de manier waarop jonge zelfmoorddaders worden gevolgd, tot op het moment van hun dood. Na het lezen van een afscheidsbrief aan zijn ouders klimt de Saoediër Aboe Harith al-Dosari in een tankauto en wijst op de kabel waarmee hij explosieven aan boord tot ontploffing zal brengen. Te zien is hoe de tankauto op de Kathimia Brug in Bagdad in vlammen uiteenspat.

Zo komen een Syriër, een Tunesiër en een Algerijn aan het woord, soms grappend en lachend, citerend uit de Koran, en met de oproep 'martelaren voor God' te worden. ,,Ik voer deze operatie uit omdat ik de VS naar dit land heb zien komen'', zegt één van hen, ,,Kom op, vrienden, verheug je over hun verliezen en les je dorst met hun bloed.''

Getoond worden tal van aanslagen, zoals die op het VN-hoofdkwartier in Bagdad in augustus en op de voorzitter van de regeringsraad Ezzedin Salim in mei. De video begint met beelden van Amerikaanse aanvallen in combinatie met die van gewonde kinderen in Iraakse ziekenhuizen.

Radicale moslims gebruiken al jaren video's van aanslagen en gevechten voor de recrutering van nieuwe aanwas. Die zijn herhaaldelijk aangetroffen bij invallen bij vermoede Al-Kaida-leden. De documentaire van Tawhid wa al-Djihad (Eenheid en heilige oorlog) betekent een breuk met deze slechtgemonteerde amateurbeelden. De cameraman weet exact waar de strijders zullen sterven en filmt met vaste hand. De enige overeenkomst is de boodschap: doe mee in de heilige oorlog tegen de ongelovigen en verdien je plek in het paradijs.

Voor kenners van Al-Kaida is het feit dat de strijd ook op dit punt geprofessionaliseerd is geen verrassing. Het in maart 2003 in Pakistan opgepakte kopstuk Sjeik Mohammed vertelde kort daarvoor aan een Al-Jazeera-journalist dat hij een professionele media-afdeling wilde opzetten. Blijkbaar is dit het resultaat.

De band is verspreid in Falloedja. Dat bewijst dat Al-Kaida daar actief is -maar zegt niets over het aantal buitenlandse strijders in Irak. Iraakse functionarissen zeggen dat het beeld dat ze het verzet beheersen niet klopt. Gisteren werd bekend dat nog geen twee procent van de opgepakte strijders van buitenlandse afkomst is: 90 van de 5700, van wie meer dan de helft uit Syrië komt.

Al-Kaida roept met haar vele slachtoffers onder de Irakezen steeds meer verzet op. Gisteren dreigde een groep die zich de Bevrijdingsbeweging noemt Al-Kaida-kopstuk Al-Zarkawi te vermoorden als hij Irak niet verlaat. Want deze Jordaanse crimineel heeft niets met de islam van doen, was de boodschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden