Gelijkheid man en vrouw in Nederland stokt

null Beeld

Nederland haalt wereldwijd slechts de zeventiende plaats wat betreft gelijkheid tussen mannen en vrouwen. IJsland is het land met de meeste gelijkwaardigheid, Jemen is de slechtste plaats ter wereld voor vrouwen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Gender Gap Index dat het World Economic Forum vandaag in Genève publiceerde. In de ranglijst staan 134 landen. De onderzoekers keken naar het aantal vrouwen dat studeert, werkt en leiding geeft, en hoeveel ze verdienen. Ook het aantal vrouwelijke politici is een criterium.

Nederland is gezakt van de negende plaats in 2008 naar een zeventiende plaats nu. Onder meer Lesotho en de Filipijnen gaan ons land voor. De vele studentes op universiteiten en hogescholen en de hoge gemiddelde leeftijd van vrouwen is positief voor de Nederlandse score, maar op politiek gebied scoort Nederland slecht. Zo hadden we nog nooit een vrouwelijke premier en zijn er maar weinig vrouwelijke ministers in de kabinetten.

De gelijkheid tussen man en vrouw is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral op het gebied van gezondheid en onderwijs gaat het beter. Maar als het aankomt op werk en politiek blijven vrouwen een flinke achterstand houden.

IJsland heeft de toppositie op de wereldranglijst overgenomen van Noorwegen, dat is uitgekomen op de tweede plaats. De andere Scandinavische landen Finland en Zweden komen op de derde en vierde plaats.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden