Gelijkgestemden in één buurt

TILBURG - De gemeente Tilburg en de woningcorporaties in die stad willen woningzoekenden door middel van wervende advertentieteksten gaan 'verleiden' om te kiezen voor een buurt waar mensen met dezelfde leefstijl wonen.

Dat zou minder conflicten geven. Tegelijkertijd wil Tilburg geen wijken voor één bepaalde doelgroep. Dat staat in de nota 'Leefstijlen', waarmee Tilburg zich mengt in de landelijke discussie over het spreidingsbeleid van kansarmen. Tilburg wil mensen niet dwingen, maar wel verleiden om in een bepaalde buurt te gaan wonen.

Dit kan volgens de gemeente door buurten, straten en complexen bij te huur aangeboden huizen zo te beschrijven dat daaruit het woonmilieu en de leefwijze van de al aanwezige bewoners blijkt. 'Negatieve' kwalificaties als 'multicultureel' of 'kinderrijk' kunnen vergezeld gaan van termen als 'met veel privacy' of 'met sociale controle'. De aanpak wordt als eerste in de wijk Stokhasselt (Tilburg-Noord) en de Kruidenbuurt uitgeprobeerd. Daar wonen veel allochtonen.

Het landelijke verschijnsel dat vermogende inwoners uit de binnenstad wegtrekken naar wijken die ze leefbaarder en mooier vinden, wil Tilburg op verschillende manieren tegengaan. Door onder meer te zorgen voor voldoende scholen, kinderopvang en gezondheidszorg en verschillende typen woningen te bouwen, zodat mensen die een huis willen kopen of ruimer willen wonen dit in hun vertrouwde wijk kunnen doen. Daarbij wil de gemeente Tilburg overlastgevers harder gaan aanpakken.

Wethouder J. Hamming op zijn website: ,,De wijken willen we zo veranderen dat Tilburgers met dezelfde leefstijl bij elkaar kunnen wonen, waardoor botsingen verminderen. We willen geen wijken voor één bepaalde doelgroep, maar in allerlei delen van de stad voor verschillende leefstijlen iets te bieden hebben. Dit betekent ook een spreiding van voorzieningen.''

Angst voor het ontstaan van no-go-area's is volgens de wethouder niet nodig. ,,Omdat we het principe niet op wijkniveau toepassen. We hebben het over kleinere complexen van woningen en voorzieningen voor een bepaalde leefstijl, dus een straat, een portiek, een galerij.''

Helemaal nieuw is de leefstijl-aanpak niet. Enkele corporaties, waaronder WoonbronMaasoever in Rotterdam, hebben er al enige ervaring mee opgedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden