Gelijke beloning voor gelijke arbeid van man en vrouw

Louise Boelens is arbeidspsycholoog en jurist. U kunt haar uw vraag over de omgang met collega's, chefs en personeel, promotie, stress en andere kwesties rondom werk voorleggen. Eén van die vragen beantwoordt zij wekelijks op deze plek.

Verschillen in beloning
Ik (vrouw) werk sinds twee jaar als accountmanager in de uitgeverswereld. Na een half jaar werd het segment waar ik werkte verkocht, ik mocht mee. Inmiddels had ik ontdekt dat ik relatief weinig verdiende. Bij de contractonderhandeling vroeg ik om een hoger salaris, maar dat mislukte. Wel heb ik later vanwege mijn resultaten periodieke salarisverhogingen gehad. Mijn beoordelingen zijn steeds zeer positief. Met een mannelijke collega heb ik onlangs over ons salaris gesproken. Hij bleek bijna dertig procent meer te verdienen dan ik, omgerekend naar dezelfde werkweek. Voor hetzelfde werk, en hij is drie jaar jonger! Hij werkte al bij het bedrijf dat ons heeft overgenomen. Kan ik meer salaris eisen?

Vorige week publiceerde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) een onderzoek over de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in algemene ziekenhuizen. De CGB wilde inzicht krijgen in de oorzaken van het (hardnekkige) verschil in beloning tussen mannen en vrouwen. Ziekenhuizen zijn een goed voorbeeld omdat daar één beloningsystematiek geldt en bovendien werken er veel vrouwen en mannen op hetzelfde functieniveau. Uw verhaal speelt in een andere sector, maar het is een goede illustratie van de beloningsverschillen.

In Nederland is de 'loonkloof' tussen vrouwen en mannen ruim twintig procent. Dit wordt voor het grootste deel veroorzaakt doordat vrouwen gemiddeld minder ervaring hebben en op lagere functieniveaus werken. Tot op heden is niet bekend welk deel toegeschreven moet worden aan factoren die eigenlijk onrechtmatig zijn.

De CGB heeft in vijf functiegroepen vergelijkingen gemaakt tussen vrouwen en mannen met vergelijkbaar werk en nauwkeurig geanalyseerd hoe de feitelijke lonen tot stand zijn gekomen. Van het gemiddelde loon bestaat 70 procent uit het minimumfunctieloon (het aanvangsloon), de rest bestaat uit toegekende periodieken, garanties, toeslagen en dergelijke.

Die aanvullingen zijn deels rechtstreeks gerelateerd aan de zwaarte van de functie, de werkervaring en toeslagen vanwege krapte. Voor het andere deel gaat het om willekeurige factoren. De CGB noemt deze 'niet neutraal', ze kunnen een onrechtvaardig loonverschil veroorzaken. Voorbeelden zijn: hoger loon door onderhandelen, aansluiten bij het laatstverdiende salaris, een toeslag terwijl er geen krapte is, en een garantie die meegenomen is uit een vorige functie of bij een fusie. De CGB vond in 43 procent van de onderzochte vergelijkingen zo'n niet neutraal onderscheid. In tweederde van die gevallen pakte dat nadelig uit voor vrouwen. In individuele gevallen waren er uitschieters van wel duizend euro per maand. De gemiddelden per functiegroep varieerden tot 5,8 procent. Ook bleek dat het beloningssysteem per ziekenhuis nogal verschillend werd toegepast.

Terug naar uw zaak. Als twee werkgevers in een sector verschillend belonen, kan dat niet worden aangepakt met een beroep op de Wet Gelijke Behandeling. Als deze twee gaan fuseren ligt dat anders. Logischerwijs is er een overgangsperiode, maar na verloop van tijd is er wel degelijk de plicht om werknemers gelijk te behandelen. Omdat u maar een collega heeft die hetzelfde werk doet en toevallig een man is, kunt u een beroep doen op het principe van gelijke beloning voor gelijke arbeid. Bestudeer eerst de website van de Commissie Gelijke Behandeling en ga dan een gesprek aan met personeelszaken. Vraag hen om uitleg en verzoek uw loon aan te passen. Pak het rustig maar gedecideerd aan. Neem eventueel contact op met de CGB. Deze kan een onderzoek instellen (gratis) en bepalen welk deel van het loonverschil onrechtmatig is. Zo'n uitspraak is niet bindend maar wordt meestal nageleefd. Ook is bemiddeling een optie. Daarbij blijft de arbeidsrelatie vaak beter in takt.

l.boelens@bureauboelens.nl Maximaal 200 woorden. Anonimiteit verzekerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden