gelijke behandeling / Zwangerschap probleem voor zelfstandige

Politiek en juridisch wordt er felle strijd over gevoerd: voor zelfstandig werkende vrouwen moet een zwangerschapsregeling komen. Dat vindt FNV, het proefproccessenfonds Clara Wichmann en een Kamermeerderheid.

door Wilma van Meteren

De Commissie Gelijke Behandeling komt in april met een advies, gebaseerd op onderzoek in binnen- en buitenland. Ze hield gisteren een bijeenkomst met experts. Daar was ook Marjan van Noort van Zelfstandige Bondgenoten, de FNV-vakbond die zelfstandigen organiseert.

Als er zo’n brede steun is voor een regeling, waarom komt die dan niet van de grond?

Marjan van Noort: „Politieke onwil. Het vorige kabinet-Balkenende had in het regeerakkoord staan dat het de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, de WAZ, ging afschaffen. Dat gebeurde in het kader van lastenverlichting voor bedrijven en daarmee verviel de zwangerschapsuitkering. Ze hadden aangenomen dat het wel privaat te regelen was via een particuliere verzekering. Ook in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat er weinig over; het zal de kwestie bezien. Als er geen initiatief komt van de minister van sociale zaken, dan zullen we verder moeten actievoeren. Gelukkig vinden we bij regeringspartij PvdA vanaf het begin een gewillig oor.”

Wat willen jullie precies?

„We strijden voor een publieke regeling, gefinancierd uit de staatskas. Het moet een soort basisregeling zijn, vrouwen die veel verdienen kunnen zich dan aanvullend verzekeren.”

Om hoeveel vrouwen gaat het ?

„In Nederland gaat het om zo’n 5000 vrouwen per jaar. Het kost 15 tot 20 miljoen euro om hen van een basisinkomen te voorzien, van 70 procent van het minimumloon. De kosten zijn hoger naarmate meer moeders er gebruik van maken. Er komen steeds meer zelfstandig ondernemers en we hopen dat er ook meer vrouwen die weg kunnen gaan, maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van dit soort regelingen voor zwangerschap en bevalling.”

Jullie voeren de strijd vooral op basis van het principe van gelijke behandeling. Maar die zelfstandig werkende vrouwen kunnen zich toch particulier verzekeren tegen het risico van zwangerschap?

„Dat is nu juist het probleem, daarmee deed rechtsongelijkheid haar intrede. De premie is niet niks, dus veel vrouwen – ook mannen – met eenmansbedrijfjes zijn onverzekerd. In de beroepsgroep journalisten betaal je zeker 100 euro per maand. De meeste verzekeraars keren pas voor zwangerschap en bevalling uit als vrouwen ten minste twee jaar verzekerd zijn. En er is een termijn voor eigen risico, de eerste maanden van arbeidsongeschikt zijn krijg je geen uitkering.”

Hebben verzekeraars geen punt dat ze een deel van het risico leggen bij de betrokkenen? Stedelingen betalen voor hun autoverzekering toch ook meer premie?

„Je hebt hier te maken met een verschil in behandeling tussen mannen en vrouwen. Volgens de Wet Gelijke Behandeling en het VN-vrouwenverdrag mag je niet discrimineren. Het is logisch dat verzekeraars in dit soort zaken risicovermijdend gedrag vertonen. Ze vinden dat er geen sprake is van discriminatie. Daarom moet, vinden wij, de overheid het regelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden