Geliefden aan het front

Vlaamse Lotte Dodion debuteert met bundel vol oorlogssymboliek

JANITA MONNA

Intrigerend wel, dat een jonge dichter, die in het dagelijks leven directeur is van het Vredescentrum van Antwerpen, haar bundel 'Kanonnenvlees' noemt. Anderzijds, misschien ontwikkel je een scherp oog voor de kleine oorlogen die zich in het gewone leven van mensen afspelen, als het je missie is om ervoor te zorgen dat grote oorlogen, als de Eerste Wereldoorlog, of de Tweede, de Golfoorlog of de hedendaagse terreur niet vergeten worden.

Lotte Dodion in ieder geval wel. 'Kanonnenvlees' is de titel van haar debuut en in de gedichten van deze Vlaamse dichter wordt het menselijk leven voorgesteld als een klein slagveld.

Ze maakte al naam als podiumdichter. Stond zowel in België als in Nederland in de finale van het nationaal kampioenschap Poetry Slam. En die ervaring laat zich aan de teksten aflezen. Die tellen geen woord te veel en gebruiken geen al te ingewikkelde beeldspraak. Dodion weet spanning op te bouwen, en zinspeelt op hekenbare situaties. En dat levert dan vaak scherpe gedichten op, vol oorlogssymboliek. 'Schietgebed', heet de eerste afdeling en dat mag gerust letterlijk worden genomen. Want geliefden onderhandelen als generaals na een oorlog over de verdeling van de inboedel. Naar school gaan gaat in marstempo. Thuis is geen woonkamer met thee en koekjes, maar een 'front' waar vaders munitie bestaat uit 'het zware geschut' uit de barkast. In dit kleine gedicht, waarin elk woord de kracht van een messteek heeft (om in de beeldspraak te blijven) toont Dodion haar kunnen: een geladen tafereel met een vader die door alcohol onbetrouwbaar is, de angst die voelbaar in de kamer hangt en maakt dat niemand nog iets durft te zeggen en hoe de volgende ochtend alles weer gewoon lijkt.

En humor heeft ze ook. In een tijd waar roken zo ongeveer als misdaad geldt is het geestig als een geliefde (m/v) zich aanbiedt als sigaret, helemaal als die metafoor ook nog eens een pagina of vier wordt volgehouden: 'ik wil niet / aangestoken worden en dan / halverwege uitgeblazen / de ene helft onaangeraakt / de andere uiteengevallen / weggewaaid / niets meer'.

Daarbij schemeren ook grote actuele kwesties door, van vluchtelingen die nergens welkom zijn, van soldaten die 'geen mannen meer' zijn, 'maar vlees aan stukken'.

Maar soms ontstijgen de regels de tegeltjeswijsheid niet: 'in de praktijk / betekent voor altijd / niet tot de dood ons scheidt maar / zolang wij met elkaar kunnen leven'.

En ook het gedicht waarmee ze haar bundel besluit doet je, ondanks een zweem Herman de Coninck, niet direct van je stoel veren. Maar van die bot gehakte regels als 'lange tanden bijten boterhammen stuk', die maken toch nieuwsgierig naar meer.

Lotte Dodion: Kanonnenvlees Atlas Contact; 64 blz. euro 19,99

tekst: Janita Monna

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden