Geliefde sprookjes-tekenaar

De Deense illustrator Erik Blegvad was vooral bekend in de VS en Engeland, waar hij afwisselend woonde. Hij heeft tekeningen in meer dan honderd kinderboeken gemaakt.

Zijn bekendste illustraties maakte hij voor het kinderboek 'Bed-Knob and Broomstick' (Heksen en Bezemstelen), dat in 1971 werd verfilmd door Walt Disney. Dit was een van de eerste films die live action combineerde met animatie. Ook kreeg Blegvad veel waardering voor zijn illustraties voor de boeken van zijn landgenoot, sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.

Blegvad werkte het liefst met pen, inkt en aquarel en vond dat de rol van de illustrator ondergeschikt was aan die van de auteur. "Ik ben eerder een begeleider dan een solist", schreef hij in zijn korte memoires 'Self-Portrait' (1979). Na zijn tekenstudie in Kopenhagen kwam hij terecht in Parijs, waar hij werkte als illustrator. Hier ontmoette hij zijn Amerikaanse vrouw Lenore. In 1951 vertrokken ze per boot naar New York. Tot aan haar dood in 2008 illustreerde Blegvad haar kinderboeken.

Toen Blegvad tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kunstacademie van Kopenhagen studeerde, werden hij en een vriend op een dag met een koffer vol Deense verzetsbladen betrapt door de Gestapo. Het tweetal kwam een paar dagen later met de schrik vrij, maar de arrestatie maakte diepe indruk op Blegvad, omdat hij in de gevangenis een Deense verzetsman zag die gefolterd was. Pas tientallen jaren na de oorlog maakte hij er tekeningen van.

Als kind al hield hij van tekenen en schilderen, maar op de kunstacademie vond hij zichzelf een matige student. "Er ging een gerucht dat ik mijn diploma alleen maar had gehaald omdat ik was gearresteerd door de Gestapo en de school niet wilde dat iemand die aangehouden was ook nog zou zakken voor zijn eindexamen", zei hij ooit in een interview.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden