Gelekt nieuws en gemopper: niets nieuws onder de zon

Anouchka van Miltenburg voelde zich 'heel ongemakkelijk'. Het was dinsdagavond, de Tweede Kamer debatteerde met staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, sociale zaken) over mensen met een arbeidsbeperking. Op enig moment zei de Kamervoorzitter: "Ik vind dit ingewikkeld. Het is een ongebruikelijke manier van debatteren. Ik wil daar paal en perk aan stellen."

Wat was er aan de hand? PvdA-Kamerlid John Kerstens sprak over het nieuws dat een dag eerder was uitgelekt, maar officieel pas op Prinsjesdag bekend wordt: gemeenten krijgen van Klijnsma 100 miljoen euro extra om werkplekken te creëren voor de allerzwaksten. Coalitielid Kerstens wekte in het debat de indruk dat hij voorkennis had over de begrotingsplannen, tot woede van de oppositie. Van Miltenburg greep in - en schorste de vergadering. Het debat gaat pas na Prinsjesdag verder.

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: in de aanloop naar de derde dinsdag van september blijkt het Binnenhof nog lekker dan anders. De positieve nieuwtjes uit de nog geheime begroting van komend jaar bereiken dagelijks de journaals en krantenkolommen, steevast toegeschreven aan 'bronnen rond het kabinet'. Meer geld voor defensie en de zorg. Ouderschapsverlof voor vaders. Positieve koopkrachtcijfers. Weinig blijft geheim.

Vooral SP-Kamerlid Ronald van Raak protesteert al enige jaren tegen deze 'propaganda van het kabinet'. Hij ziet het liefst dat de premier de Rijksrecherche inschakelt voor onderzoek naar de lekkages. Rutte peinst er niet over. Stoïcijns meldde de premier de Kamer dinsdag dat 'het kabinet geen concrete aanwijzingen heeft dat er vertrouwelijke informatie door bewindspersonen of ambtenaren is gelekt'.

Het presidium (dagelijks bestuur) van de Kamer maakte Rutte gisteren per brief duidelijk dat het 'ontstemd is over het vroegtijdig lekken van de Prinsjesdagstukken'. De premier zal het ter kennisgeving aannemen. Dit jaar is het kwaad reeds geschied.

Morgenmiddag krijgen alle Kamerleden de plannen van het kabinet voor 2016 uitgereikt. Ze staan op beveiligde usb-sticks.

De documenten printen zou niet mogelijk moeten zijn, net als doormailen naar andere geïnteresseerden, zoals hongerige journalisten. Opvallend is dat de Kamerleden niet hoeven te tekenen voor geheimhouding, in tegenstelling tot vorig jaar.

Pas volgende week dinsdagmiddag, nadat de koning de Troonrede heeft voorgelezen, worden de stukken openbaar. Dan krijgt Nederland officieel te horen wat het eigenlijk nu al weet. Net als vorig jaar. En het jaar daarvoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden