Geleidelijk warmer

JORALF QUIST

Hogedrukgebieden blijven zich ontwikkelen in onze omgeving, met als gevolg weinig tot geen neerslag, veel zon en vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Gemiddeld genomen wordt het overdag in de tweede decade van april 12,6 graden. De komende dagen ligt de temperatuur daar ruim boven en in de nieuwe werkweek ligt de temperatuur 's middags zelfs tegen de 20 graden.

Vandaag begint de dag lokaal met nevel of mist en in het oosten met veel bewolking. In de loop van de ochtend klaart het geleidelijk op, maar in de middag ontstaan er weer stapelwolken. In het westen is de meeste ruimte voor zon. Het is vrij zacht met maxima tussen 13 graden op de Wadden en lokaal zo'n 18 graden in Limburg. Daarbij staat een zwakke wind uit zuidoostelijke richting.

Vanavond en vannacht klaart het vanuit het westen steeds verder op. Er ontstaan wel enkele mistbanken en het koelt af naar een graad of 5 aan zee. In het binnenland liggen de minima rond 2 of 3 graden en kan het aan de grond vriezen.

Morgen zijn er in de ochtend zonnige perioden. Later neemt vanuit het westen de bewolking toe. Het blijft wel droog. De temperatuur valt iets hoger uit dan vandaag: het wordt 14 tot 19 graden.

De dagen daarna wordt het geleidelijk nog wat warmer, gemiddeld 19 graden in de nieuwe werkweek. Er zijn bovendien flinke zonnige perioden, vooral op maandag, en het blijft droog. Aangenaam lenteweer voor de meeste mensen dus. Alleen voor hooikoortspatiënten is dit weertype vrij ongunstig. Momenteel zijn het met name de boompollen die vrij komen. Vooral de Berk produceert veel allergene pollen en omdat er vrij weinig menging is in de atmosfeer, kan de pollendruk flink oplopen. Dankzij het warme weer zullen de mensen met allergie voor graspollen dit jaar ook wat eerder last krijgen.

Extremen op 15 april:
Hoogste maximum: 28,9 in 2007

Laagste minimum: -2,1 in 1921

Meeste neerslag: 18,8 mm in 1990

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden