Geleerden zijn soms niet wijs

Sta je met de beste bedoelingen op een lijst van hooggeleerden, krijg je er vervolgens ongenadig van langs. Vooral op internet, dat vreselijke forum waar argumenten nauwelijks een rol spelen en waar anoniem schelden en tieren de norm lijkt. Toen ik in de krant las dat 'denkers en schrijvers in een manifest een open en gastvrij Europa bepleiten' vreesde ik al het ergste, maar ging toch nog naarstig op zoek naar een bouwvakker, een vrachtwagenchauffeur en een werker in de zorg. Maar vond ze niet. Geen denkers blijkbaar. Wel vooral hoogleraren in de sociologie, psychologie, ethiek en filosofie, dat ooit wijsbegeerte heette.

Als je de kloof tussen 'elite' en 'massa' zou willen slechten moet je het toch anders aanpakken. Nu waren de meeste reacties samen te vatten in een 'U denkt maar een eind weg met z'n allen, maar wij hebben er geen boodschap aan'. Niet terecht natuurlijk, maar wel te verwachten.

Hoe je het ook wendt of keert, vrijwel alle ondertekenaars van het manifest horen tot de sociaal-economische elite. Ze hebben een bevoorrechte positie, waar menigeen jaloers op is, zoals óók blijkt uit al die reacties van mensen die er maar wat graag zelf toe zouden behoren.

Ongetwijfeld kunnen die geleerden zeer behartenswaardige verhandelingen houden over de integratie van allochtonen in Nederland. Maar het zelf meemaken van die integratie, of juist het gebrek er aan, is toch wat anders. Zij wonen veelal niet in die wijken of buurten waar allochtonen doorgaans neerstrijken. Hun kinderen gaan niet naar 'zwarte scholen', ook niet naar mbo's en vmbo's. Ze gaan naar gymnasia en universiteiten en krijgen uiteindelijk posities, vergelijkbaar met die van hun ouders. En ondertekenen dan weer manifesten, met de beste bedoelingen.

Geleerden zijn soms niet wijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden