Gele vuilniszak moet Leiden bevrijden van meeuwenoverlast

Meeuwen bevuilen het stadsbeeld door vuilniszakken open te rijten. Gele, dikkere zakken moeten de vogels ontmoedigen. (FOTO'S GEMEENTE LEIDEN)

leiden –- Gele vuilniszakken moeten meeuwen ertoe bewegen het huisvuil in Leiden met rust te laten. Deze week neemt de gemeente een proef door 25.000 gele zakken uit te delen, om de vervuiling van de straten tegen te gaan. Het komende half jaar wordt gekeken of de truc werkt.

„Het is niet zo dat de meeuwen specifiek niet van geel houden”, zegt Frits van der Sluis, stadsbioloog in Leiden. „Maar de gele vuilniszakken zijn van dikker plastic gemaakt. De hogere kwaliteit van de zakken zal de meeuwen misschien ontmoedigen ze open te scheuren.”

Meeuwen vormen in Leiden een hardnekkig probleem. Op zoek naar eten rijten ze de vuilniszakken open met hun snavels en trekken een spoor van zwerfvuil door de stad. Stadsbioloog Van der Sluis: „Het is echt een vieze boel. Een ander probleem is dat de meeuwen geluidsoverlast veroorzaken. Vooral als ze jongen hebben, krijsen ze moord en brand.”

Robbert Snep, stadsecoloog bij onderzoeksinstituut Alterra, ziet weinig heil in het Leidse project. „Ik schat de kans nihil dat de meeuwen door de gele vuilniszakken worden verdreven. Het is louter symptoombestrijding. Meeuwen zijn moeilijk te foppen. Na een tijdje hebben ze wel door dat het voedsel in de gele zakken te halen is.”

In Engeland vormen de meeuwen een veel groter probleem. Snep: „Daar is al van alles geprobeerd om ze te verjagen: pinnetjes op de daken, netten, tot en met het plaatsen van opblaasuilen van anderhalve meter hoog. Maar de enige manier om de meeuwen voorgoed te weren, is gedegen onderzoek naar de ecologie van de meeuw.”

Sinds er vossen zijn uitgezet in de duinen kunnen de meeuwen daar niet meer veilig broeden; geen wonder dat ze in de stad een veilig heenkomen zoeken. Om de meeuw naar zijn oorspronkelijke kolonies terug te laten verhuizen, moet het daar weer aantrekkelijk worden gemaakt.

Een andere oplossing zijn vuilcontainers. Maar volgens de stadsbioloog Van der Sluis is daar in het Leidse centrum niet voor gekozen: mensen hebben te weinig ruimte voor minicontainers.

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden