Gele tubebij na veertig jaar terug in Nederland

De Sallandse Heuvelrug. Beeld Wikipedia
De Sallandse Heuvelrug.Beeld Wikipedia

Het werd al beschouwd als verdwenen soort, maar de gele tubebij is terug van weggeweest. Na een schijnbare afwezigheid van veertig jaar is de bij gesignaleerd op de Sallandse Heuvelrug, meldt de website Natuurbericht.

EIS Kenniscentrum Insecten spreekt van een 'spectaculaire waarneming'. De gele tubebij is namelijk nooit eerder in Overijssel gezien, maar vooral in Noord-Brabant en Limburg.

Sprengenberg
De bijen werden gezien op de Sprengenberg, een onderdeel van de Sallandse Heuvelrug dat in beheer is bij Natuurmonumenten. Daar zijn de afgelopen tien jaar veel maatregelen genomen om het aantal bijen op te krikken. Naast 'traditionele' plagplekken zijn er steilrandjes aangelegd voor graafbijen, wespen en andere insecten.

EIS Kenniscentrum Insecten onderzocht dit jaar enkele van deze steilranden en ontdekte daar een vrouwelijke gele tubebij. Dat mag bijzonder heten: de soort is sinds 1977 niet meer in Nederland aangetroffen.

Verstoord evenwicht
Insecten hebben het moeilijk op de heide. Door luchtvervuiling is de balans in het heidesysteem verstoord. Ook het natuurlijk evenwicht in de bodem is ernstig verstoord door de toevoeging van voedingsstoffen, waardoor veel planten voor insecten minder geschikt zijn geworden en deze dieren achteruit gaan. De steilranden helpen om deze achteruitgang af te remmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden