Gele Piet? Pas op voor China

Moet Zwarte Piet een andere kleur krijgen? De stemmen zouden staken, als het aan de lezers ligt. De Pietenkwestie levert wel veel creatieve suggesties op.

Links wit, rechts zwart

Een rode Piet? Kan niet, dan vallen alle socialisten over je heen, omdat die niet meer voor knecht door willen gaan. Misschien krijgen we ook nog wel problemen met de indianen. Groen kan ook niet, want het is vakwerk en aan groentjes hebben we niks. Blauw valt ook af, want een Piet die te diep in het glaasje heeft gekeken is niet vertrouwd op de winterse daken. Over een bruine Piet hoeven we het niet eens te hebben. Geel dan! Kan ook niet, komen onze handelsbetrekkingen met China in het geding. Ik zat nog aan oranje te denken, maar dat is meer iets voor voetbalfanaten en Koningsdag. Ik zie maar één mogelijkheid, een Piet met de linkerkant van het gezicht wit en de rechterkant zwart of andersom. Ziet er, denk ik, ook wel geinig uit.

Evert Sikkema Hoofddorp

Zwarte kleding

Neem witte Pieten in zwarte kleding.

J.R.Teule Hoogeveen

Zwart

Ik zie Piet graag zwart, met Witte Piet verliest het feest voor mij iets van z'n glans. Waarom mag hij niet zwart zijn? Is zwart niet goed dan? Waarom mag hij geen knecht zijn? Is een knecht niet goed dan? We leven in de 21ste eeuw!

M. Bruning Aagtekerke

Karikatuur van bisschop?

Nog nooit heb ik een bisschop horen klagen over Sinterklaas, dat hij een karikatuur maakt van zijn hoge ambt. En terecht. Sinterklaas is Sinterklaas. Zwarte Piet is Zwarte Piet. Een folkloristisch personage. Niets meer, niets minder.

Tonny de Groot Amersfoort

Zwitserse soldaten

Een bisschop in de tijd van Sint-Nicolaas moest zijn bisdom besturen en beschermen tegen aanvallen van buiten. Daarvoor was een leger nodig. De paus heeft daarom een pauselijke garde ingesteld voor zijn Vaticaan. Dit zijn Zwitserse soldaten in duidelijk zichtbare en opvallende pakken, de Zwitserse garde. Sint-Nicolaas heeft ook een garde opgericht, bestaande uit Moren. De pakken van deze Moren lijken erg veel op die van de pauselijke garde. Zwarte Pieten zijn dus nooit slaven geweest, maar juist zeer hoge functionarissen in dienst van de bisschop. Als we Zwarte Pieten naast Sinterklaas zien, zijn die geen slaven maar juist een rolmodel van wat je als zwarte medewerker kon bereiken.

Gjalt Gaikema Dedemsvaart

Boris Boef

Een herkenbare Piet, zoals de vegen-piet lijkt me geen goed idee. Ouders, buren, familieleden of collega's die normaliter optreden als Piet op bijvoorbeeld scholen zijn dan niet meer inzetbaar. Een beetje gek doen lukt ook meestal veel beter als je anoniem blijft. Ik stel me Pieten voor met zwartomrande ogen, een soort Boris Boef.

Henk German Marienberg

Sneeuwscooter

Ik stel voor om voorgoed een einde te maken aan alle associaties met slavernij en racisme door Sinterklaas te vervangen door de Kerstman. Weg met het hele feest! Sinterklaas zelf is immers de slavenhouder, weliswaar een hele lieve en goedheilige, maar toch. Door de Pieten een andere kleur te geven blijft de herinnering aan een verkeerd verleden immers nog steeds bewaard. De Kerstman opereert zelfstandig. En als dierenliefhebbers bezwaar maken tegen de rendieren voor de slede, kan hij deze vervangen door een sneeuwscooter.

Dirk Hoogenraad Velp(Gld)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden