'Geldschieters positief over Grieks voorstel'

Een vlag van Europa met een euroteken wappert voor het Griekse parlement in Athene.Beeld epa

De Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (de trojka), hebben een positieve beoordeling van de Griekse voorstellen die donderdag zijn ingediend naar Brussel gestuurd. Dat melden de persbureaus Reuters en Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Aan de andere kant hebben ministers van Financiën van de eurozone die zaterdag in Brussel bijeenkomen ernstige twijfels over het Griekse verzoek voor noodsteun.

De Eurogroep heeft de beoordeling inmiddels binnen, twitterde de woordvoerder. Details van de doorrekening zijn niet bekendgemaakt, maar volgens de persbureaus becijferde de trojka dat een nieuwe lening aan Griekenland 74 miljard euro moet zijn. Tsipras had eerder om 53,5 miljard euro gevraagd.

Vanmiddag vanaf 15.00 uur praten de ministers van Financiën van de eurogroep met elkaar over het 13-pagina's tellende voorstel van de Grieken. De ministers leunen daarbij sterk op de doorrekening van de trojka. Keuren de ministers vandaag de plannen van de Grieken goed, dan is de geplande eurotop van regeringsleiders zondag mogelijk niet eens meer nodig.

Met het advies van de trojka lijkt ook een eerste antwoord te zijn gegeven op de vraag of het Griekse voorstel wel goed genoeg is. De Franse president Hollande sprak de afgelopen dagen van een gedegen plan, maar hij was de afgelopen dagen het meest optimistisch van alle Europese regeringsleiders. Ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem hield zich vrijdag nog op de vlakte. Hij wachtte liever het oordeel van de trojka af, zei hij.

Ministers niet optimistisch
Een deal om onderhandelingen te beginnen op basis van de hervormingsvoorstellen van Athene is volgens ministers van Financiën 'verre van zeker', zo meldt Reuters. Een bron vertelde het persbureau dat hij vrijdagavond nog vrijwel zeker was dat een deal er op zaterdag in zat, maar dat hij nu, enkele uren voor het begin van de eurogroep aan het twijfelen was. "De hoge bedragen voor financieringsbehoefte in de komende drie jaar, kunnen te hoog en te plotseling zijn'', zei de eerste bron.

Bittere pil
Vaststaat dat het Tsipras een bittere pil heeft moeten slikken. Het voorstel dat hij naar Europa stuurde is bijna hetzelfde als waar de Griekse bevolking zondag in het referendum 'nee' tegen zei. Zo legt Tsipras zich nu vast op een strakke beperking van overheidsuitgaven, de pensioenleeftijd gaat omhoog, er komt een btw-hervorming (restaurants komen in het hoogste tarief van 23 procent) en verdwijnen belastingvoordelen voor boeren.

In Griekenland gingen zo'n 8000 mensen de straat op om te protesteren tegen het voorstel van Tsipras. In hun ogen heeft Tsipras niet naar hun geluisterd. Maar de premier heeft zelf de vlucht naar voren moeten nemen, zeker nu de banken in het land op omvallen staan.

In het parlement werd Tsipras vrijdagnacht breed gesteund. 250 parlementsleden stemden voor, 32 tegen. Oud-minister Yanis Varoufakis onthield zich van stemming, net als andere leden van de Syriza-partij van Tsipras.

Onzekerheid
Mochten de ministers van Financiën vandaag instemmen met het hervormingsplan, dan gaat de eurozone nog steeds een periode van grote onzekerheid tegemoet. Het feit dat Griekenland geld aanvraagt bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), moet door de parlementen in zes landen worden besproken. Die landen moeten goedkeuring geven aan het begin van de onderhandelingen. Nederland hoort daarbij, net als Duitsland, Oostenrijk, Finland, Slowakije en Estland. Er hoeft maar één parlement dwars te liggen, en het hele ESM-feest komt niet van de grond, schrijft correspondent Christoph Schmidt vandaag in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden