Geldproblemen voor Arubanen door studieschuld

(Novum) - Honderden Arubanen kampen met geldproblemen omdat ze hun Nederlandse studieschuld niet kunnen terugbetalen. Dat stelt de Arubaanse Volkspartij (AVP) in een brandbrief aan minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA), bevestigt zijn woordvoerder woensdagmiddag na berichtgeving in de Volkskrant.

Oorzaak van de problemen is de stijging van de euro ten opzichte van de dollar. De Arubaanse munt, de florin, is gekoppeld aan de dollar. In 2001 moest 1,60 florin worden neergeteld voor een euro, nu is dat 2,75 florin. In opdracht van de Informatie Beheer Groep (IBG) legt een deurwaarder wekelijks twintig tot vijfentwintig keer beslag op de bezittingen van Arubanen met een studieschuld bij de IBG.

In de brief schrijft AVP-fractieleider Mike Eman de minister dat het niet alleen een probleem is voor de schuldenaars maar ook voor het eiland. Om hun lening te kunnen terugbetalen zouden Arubanen gedwongen worden in Nederland werk te zoeken, waar de salarissen hoger liggen. Hoogopgeleide Arubanen gaan zo verloren voor het eiland. Plasterk gaat kijken of maatregelen nodig zijn, laat zijn woordvoerder weten.

Plasterk beantwoordde woensdag overigens ook Kamervragen over de ontwikkeling dat Nederlandse studenten steeds meer lenen bij de IBG. Vorig jaar leenden studenten in totaal 2,7 miljard euro, negentien procent meer dan in 2006. Plasterk wijst er in zijn brief op dat het grootste deel, 1,6 miljard euro, bestaat uit de prestatiebeurs, die in een gift wordt omgezet als de student binnen tien jaar zijn diploma heeft gehaald.

Plasterk geeft geen verklaring voor de toename van het totale leenbedrag. De minister erkent dat een lening eenvoudig te regelen is, maar hij zegt ervan uit te gaan dat studenten een 'verantwoorde keuze' maken aangezien er rente betaald dient te worden.

De zorgen van de Landelijke Studentenvakbond LSVB dat studenten moeten lenen om te kunnen studeren, deelt Plasterk 'niet zonder meer'. Lenen is altijd een individuele keuze, stelt de bewindsman.

Vorige maand wenste Plasterk in actualiteitenrubriek Nova een financiële bijsluiter voor studenten die een IBG-lening aanvragen. Zijn woordvoerder laat woensdag weten dat hierover nog overleg wordt gevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden