Geldpers VS gaat minder hard draaien, of volgt ander besluit?

Wereld kijkt reikhalzend uit naar beslissing van Federal Reserve

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Terwijl alle ogen in Nederland zich morgen richten op de Ridderzaal, schuiven in Washington de Amerikaanse centrale bankiers aan voor een tweedaagse bijeenkomst. Reikhalzend kijkt de wereld uit naar wat daar woensdag uit komt. Zullen de VS het ongelooflijke bedrag van 85 miljard dollar dat ze maandelijks in de economie pompen, afbouwen?

Ja, dat zullen ze, is de algemene verwachting. De meest gehoorde optie is dat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, een eerste kleine stap zet en maandelijks 10 miljard dollar minder bijdrukt. Dat is de helft van de 20 miljard die eerder circuleerde.

Fed-voorzitter Ben Bernanke zei in juni dat het uit is met geld bijdrukken, als de Amerikaanse werkloosheid op 7 procent staat. Volgens de laatste cijfers zit nu 7,3 procent van de Amerikanen werkloos thuis. Dat is 0,8 procent minder dan een jaar geleden, toen de Fed begon met zijn opkoopprogramma van obligaties, gefinancierd met versgedrukte dollars. Of die daling van de werkloosheid zich in dit tempo voortzet, is ongewis. De cijfers over augustus waren minder mooi. Maar zelfs als de daling vertraagt, komt die 7 procent al aardig in beeld.

En dus is actie geboden. Wil de Fed voorkomen dat het economieën overal ter wereld in het ongewisse stort - de voordelen van het Amerikaanse stimuleringsprogramma van ongekende omvang daalden overal neer - dan kan hij zijn stimuleringsprogramma niet van de ene op de andere dag stopzetten. Alleen al de aankondiging van Bernanke dat er een geleidelijke afbouw aankomt, bracht financiële markten in beweging.

Een van de gevolgen is dat de rente oploopt. In de VS, waar de economie zich herstelt, maar ook in Europa dat nog bungelt. Nederland profiteerde de afgelopen jaren, net als Duitsland, van zijn status als 'veilige haven'. Recessie of niet, Nederlandse staatsobligaties waren gewild en dat drukte de rente. Waar in de lente het rendement over een tienjaarslening nog uitkwam op 1,8 procent, haalde de overheid vorige week 2 miljard euro op tegen 2,41 procent.

Die oplopende rente kan de begroting van minister Dijsselbloem lelijk doorkruisen. Extra rente-uitgaven leiden tot een oplopende staatsschuld, tenzij er extra wordt bezuinigd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden