Geldklopper of Boeddha, maar Bomjan is terecht

Maanden was de Nepalese boerenzoon Ram Bahadar Bomjan zoek. Nu is de reïncarnatie van Boeddha weer terecht. Maar is hij de Boeddha wel?

Vorig jaar zat Bomjan (16) tien maanden onder een heilige pipalboom in de provincie Bata, zonder eten of drinken .

Bomjan overleefde de beet van een giftige slang en zijn kleren verbrandden spontaan terwijl hij er geen littekens aan overhield. Bomjan werd een nationale beroemdheid; tienduizenden bezochten de jongen die wel de reïncarnatie van Boeddha moest zijn.

Tussen vijf uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends was de meditatieplaats onder de boom verboden voor publiek. Critici zeggen dat Bomjan dan at en dronk en aan lichaamsbeweging deed.

Toen was hij zomaar zoek. Deze week keerde hij na een verdwijning van negen maanden weer terug op zijn plek onder een pipalboom.

Herders hadden hem aangetroffen in de wildernis, met lang haar en een zwaard. Dat laatste is strijdig met de pacifistische boeddhistische leer.

Bomjan zegt dat hij het zwaard nodig had om zich tegen de wilde dieren te verdedigen, „Ook de Boeddha zorgde voor zijn eigen veiligheid.”

Voor het feit dat hij dikker is dan toen hij verdween, heeft Ram Bahadar Bomjan zelf geen verklaring; hij zou slechts wilde kruiden hebben gegeten.

Het vasten en lange mediteren lijken zo overgenomen uit het leven van Boeddha, alias prins Gautama die zo de verlichting bereikte, 2500 jaar geleden. Hij zat net als Bomjan onder een pipalboom.

Toch zegt Bomjan zelf dat de pelgrims hem geen Boeddha moeten noemen; hij heeft niet de ’energie’ van Boeddha. Maar gelovigen weten wel beter: hadden Boeddha en Bomjan niet allebei een moeder die Maya Devi heet?

De weer opgedoken Bomjan is omstreden. Tegenstanders noemen Bomjan een bedrieger, wiens enige gave is het geld aftroggelen van lichtgelovige hindoeïstische en boeddhistische pelgrims.

Dat zou hij aan de rebellen geven, die van Nepal een communistische republiek willen maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden