Gelderse CDA wil ook losser/'Cultuuromslag nodig, zodat de randstad niet meer de dienst uitmaakt'

DEN HAAG - De afdeling-Gelderland van het CDA wil een grotere onafhankelijkheid tegenover het partijbestuur. De Gelderse voorzitter, Burgering, meent dat een grotere zelfstandigheid van de provincies de sleutel is voor een opleving van het CDA bij de statenverkiezingen in maart.

“Als provincies staan we dichter bij die kiezers en kunnen we dus ook adequater opereren”, zei Burgering gisteren voor de EO-radio. Hij sluit hiermee aan bij de provinciale CDA-besturen in Limburg en Noord-Brabant, die vorige week een 'eigenstandiger' rol in het CDA verlangden.

Deze afdelingen menen dat de verdere neergang van het CDA die zich in de peilingen aftekent, vooral is toe te schrijven aan het opereren van het CDA op landelijk niveau. De statenfracties dreigen bij de verkiezingen in maart de dupe te worden, menen de provinciale afdelingen in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant.

De Brabantse CDA-voorzitter Binderhagel suggereerde partijleider De Hoop Scheffer voor die verkiezingen een maand met vakantie te gaan.

De Gelderse voorzitter Burgering meent dat de 'randstad' een te grote invloed in het CDA heeft. “Er moet een cultuuromslag komen, zodat de randstad niet meer de dienst uitmaakt in de partij. Het gaat ons om een redemocratisering van het CDA. Wij willen volwaardig worden behandeld.”

Burgering verwacht dat naast Gelderland, Limburg en Noord-Brabant ook de andere provincies voor een grotere zelfstandigheid zullen pleiten. “De andere afdelingen zullen snel inzien dat een cultuuromslag het enige redmiddel voor het CDA is.”

Vooralsnog nemen de overige provinciale afdelingen afstand van de wens van Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. “De onafhankelijkheid van de provincies is groot genoeg om zelfstandig te kunnen opereren”, meent de Noord-Hollandse voorzitter Huibers. De voorzitter van Friesland, Visser, vindt het terecht dat de Limburgse invloed op het CDA is verminderd. Hij meent dat het CDA juist in Limburg door eigen fouten heeft verloren. “Bovendien zijn katholieken hun stemdiscipline verloren. Noordelingen zijn veel trouwer.”

De Limburgse voorzitter Frissen meent juist dat de sfeer in de partij nu te 'noordelijk' is. “Wij hebben in het zuiden een iets andere benadering”, zei hij vorige week. “Meer symboliek en warmte. In het noorden gaat de overtuiging meer via het woord.”

Na het vertrek van voorzitter Helgers bestaat de CDA-top uit de randstedelingen Van Rij (Wassenaar) en De Hoop Scheffer (Den Haag).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden