Geldermalsen: lager bouwen bij Betuwelijn

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Geldermalsen wil dat de aanleg van de Betuwelijn gepaard gaat met minder hoge bouwwerken. De lijn komt straks op enkele plaatsen op tien tot twaalf meter hoogte door de omgeving, over zware dijklichamen en dat tast het landschap aan.

Dat stelde wethouder C. Haubrich-Gooskens gisteren bij de Raad van State in Den Haag, tijdens de verdere behandeling van alle bezwaren tegen de Betuwelijn. Het gaat om het traject door de gemeenten Geldermalsen, Tiel en Buren. De toekomstige Betuwelijn volgt hier steeds rijksweg A15. Zowel de drie gemeentebesturen als buurtbewoners hebben grote bezwaren tegen aanleg van de lijn. Zij verwachten grote ingrepen in het landschap en forse geluidsoverlast.

Geldermalsen heeft vooral bezwaren tegen het plan om de Betuwelijn, na de tien meter hoge passage van het verkeersknooppunt Deil, ook hoog over de spoorlijn Den Bosch-Utrecht te laten lopen. “Dat betekent opnieuw een hoog en zwaar dijklichaam, ditmaal van 12 meter hoog”, zei de wethouder. Verdiept aanleggen van de spoorlijn Den Bosch-Utrecht is volgens haar minder ingrijpend voor het landschap. Tegenover de extra kosten voor verdieping staat een besparing op de aanleg van een hoog dijklichaam.

“Feitelijk”, stelde plaatsvervangend landsadvocaat E. Schippers, “willen deze drie gemeentebesturen, net zoals alle anderen in dit gebied die bezwaren indiende, een verdiepte of geboorde Betuwelijn. We praten dan over miljarden aan extra kosten. Dat is niet haalbaar.” Volgens haar veroorzaakt de A15 nu ook al veel lawaai. Bovendien komen er, tegen die herrie, geluidsschermen.

Vooralsnog is de regering niet van plan om nog meer kosten te maken, zoals het verdiept aanleggen van de kruisingen met bestaande spoorlijnen. Wel is er bij de aanleg van het tracé door de gemeenten Geldermalsen, Tiel en Buren in totaal 70 miljoen gulden extra beschikbaar voor een betere landschappelijke inpassing. “Wij zullen er alles aan doen om de ingreep in het landschap zo gering mogelijk te houden.”

De Raad van State gaat op 20 augustus verder met de marathonzittingen over de Betuwelijn, de laatste is voor eind september voorzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden